Шодер: Без договора о прихватном центру за избеглице ван ЕУ

Шеф представништва Високог комесаријата УН за избеглице (УНХЦР) у Београду Ханс Фридрих Шодер наводи да не постоји договор о стварању великог прихватног центра за мигранте ван територије ЕУ.

"Јуче је на састанку министара унутрашњих послова ова идеја склоњена са стола, али не желимо да спекулишемо", рекао је Ханс Фридрих Шодер за РТС.

Наводи да би било могуће процесуирање захтева за азил ван територије ЕУ, али да то не може да замени обавезе држава да примају људе којима је помоћ неопходна.

"Државе имају право да управљају својим границама, имају и обавезе да примају избеглице на својој територији, а затварање граница није решење", рекао је Шодер.

Када је реч о Србији, каже, сведоци смо да је захваљујући огромним напорима државе и јавности ситуација и даље стабилна. Такође је похвалио чињеницу да деца избеглица у Србији иду у школу.

"Број нових избеглица је преполовљен у односу на прошлу годину. Нема потреба за страх", рекао је Шодер.

Додаје да не постоји избегличка криза када се погледају бројке те да самит ЕУ треба искористи за стварање мера солидарности и проналажење решења за спречавање евентуалних будућих криза.

"Криза није у бројкама миграната или избеглица које долазе, криза је у томе што државе ЕУ не могу да се договоре како да приступе овом проблему", рекао је Шодер.

Додаје рекао да Србија има традицију доброчинства према избеглица и да грађани Србије имају разлога да буду поносни на то.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи