Шта је у уџбеницима спорно за "Лабрис"?

Притужбе лезбијског удружења "Лабрис" биле су довољне да просветне власти оспоре употребу шест средњошколских уџбеника у наредној школској години. Завод за унапређивање квалитета образовања оценио је да уџбеници морају да буду поправљени до јесени, а ако издавачи то не учине, Министарство просвете може да забрани њихову употребу.

"Осим хетеросексуалне постоји и хомосексуална проституција, и то чешће мушка него женска", "У групе са високом учесталошћу хепатитиса Б спадају и сексуално промискуитетне особе нарочито хомосексуалци" – неки су од примера из уџбеника за средње школе због којих је лезбијско удружење поднело пријаву за дискриминацију ЛГБТ популације.

Њихов захтев је да се антидискриминациона законска регулатива, која већ постоји, спроведе.

Јелена Васиљевић из "Лабриса" указује да се хомосексуалност и даље приказује као да је болест, иако је увелико скинуто са листе болести.

"Светска здравствена организација је деведесетих скинула хомосексуалност са листе болести, а српско лекарско друштво је 2008. на захтев 'Лабриса' потврдило да је скинуто са листе. Онда мислим да и тај научни аспект треба некако да буде и прилагођен", наводи Васиљевићева.

Има и оних који сматрају да нису све примедбе оправдане.

"Оно што је проблем јесте што заступници ове популације сматрају да у уџбеницима треба да стоје само тачни и афирмативни подаци. Дакле, само они подаци који добро говоре о одређеној популацији, иако када је реч о медицинским радницима, они треба да знају да су одређене болести карактеристичне за одређене групе", наводи социолог професор др Слободан Антонић.

Повереница за родну равноправност затражила је од ресорног Министарства да отклони дискриминаторни садржај и онемогући да се уџбеници са таквим садржајем и даље користе у настави.

По налогу министарства ти уџбеници прошли су и анализу у Заводу за вредновање квалитета образовања, чија је радна група анализирала спорни садржај.

"Радна група Завода се руководила информацијама званичних институција надлежних за ову тематику, као и резултатима добијених различитим истраживањима у свету и код нас. И у складу са чланом 41 Закона о уџбеницима, потребно је изменити садржаје који су дискриминаторни. На пример у тематској целини поремећаји социјалног понашања изоставити повезивање хомосексуалности са угрожавањем других људи", наводи се у саопштењу Завода.

До нове школске године остало је нешто више од два месеца, а за шест уџбеника за средње школе се чека коначна одлука министарства – хоће ли бити измењене.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво