На Правном факултету у Новом Саду пријемни и на мађарском језику

Сутра почиње пријављивање на факултете, а крајем месеца су и пријемни испити. Много посла за факултете као и сваке године, али више него обично за Правни факултет у Новом Саду. Иако је настава искључиво на српском језику, Апелациони суд је одлучио да од ове године пријемни морају да се организују и на мађарском језику.

Ученицима мађарске националности, највећа препрека за упис на Правни факултет у Новом Саду донедавно је било недовољно познавање српског језика.

"Сматрамо да у тренутку полагања пријемног испита не треба имати знање српског језика на нивоу Б2, јер мађарски ученици морају током првог семестра уложити дупло више рада да истовремено науче користити српски језик свакодневно и да полажу градиво", каже Атила Шоти, председник Савеза мађарских ученика Војводине.

Апелациони суд у Новом Саду обавезао је Правни факултет да пријемни испит организује и на језицима националних мањина.

"Правни факултет није омогућио припадницима мађарске националне мањине да користе своје право и када им то онемогући, онда то значи да је дошло до дискриминације права на основу националне припадности", каже правни заступник Савеза мађарских ученика Војводине Вељко Милић.

Продекан Правног факултета у Новом Саду Бранислав Ристивојевић каже да то није дискриминација, веће одлука којом је неко привилегован потпуно неоправдано и неутемељено, а и бесмислено

"Овде се студира на српском језику па је природно и нормално да се провери знање тог неког на језику на ком ће студирати", каже Ристивојевић.

На Правном факултету сматрају да је одлука Апелационог суда противправна и тражиће ревизију.

"Треба да им се пружи могућност да полажу на свом језику. Сматрам да би требало да полазу на српском језику, јер и наши студенти да оду у неку другу земљу и желе да уче право они морају да знају језик те државе", кажу анкетирани ученици.

У Суботици постоји Учитељски факултет на мађарском језику на коме не може да се полаже пријемни на српском језику. Они који се одлуче за студије глуме имају, изгледа, један проблем мање – пријемни могу да полажу и на српском и на мађарском језику.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи