Линта: Срби без шанси да остваре права у Хрватској, БиХ и на КиМ

Поводом светског дана избеглица, који се обележава сутра, председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта каже да Загреб, Сарајево и Приштина воде политику отимања српске јавне и приватне имовине и стечених права с циљем стварања етнички чистих подручја.

Миодраг Линта стога упозорава да Срби и други оштећени грађани немају никаквих шанси да остваре своја основна људска права у Хрватској, БиХ и на КиМ.

"Преостали Срби у Хрватској, БиХ и на подручју лажне државе Косово, посебно јужно од реке Ибар, налазе се у тешкој ситуацији јер се њихова права системски крше, а у порасту је говор мржње и насиље према преосталим Србима", навео је Линта у саопштењу прослеђеном медијима.

Према његовим речима, правосуђа у Загребу, Сарајеву и Приштини нису ни независна нити професионална што је, каже, јасна порука да протерани Срби и српски повратници не могу очекивати да ће правним путем да поврате своја отета имовинска права или да се казне бројни злочини над српским заробљеницима и цивилима.

Линта зато позива међународне организације, посебно Уједињене нације, Европску унију, Савет Европе и ОСЦЕ, да траже од власти у Загребу, Сарајеву и Приштини да крену са применом Анекса Г Бечког споразума о сукцесији под називом "Приватна својина и стечена права".

Како наводе, у Анексу се јасно каже да ће свим физичким и правним лицима на простору бивше Југославије бити враћена и заштићена права која су имали на дан 31. 12. 1990. године, а сви уговори склопљени за време рата да ће бити проглашени ништавним.

Такође, Линта позива међународне организације да траже од власти у Загребу, Сарајеву и Приштини да почну са кажњавањем ратних злочинаца из свог народа.

"Без поштовања људских права оштећених грађана, без поштовања међународног права, без кажњавања ратних злочинаца и поштовања свих жртава без обзира на националну и верску припадност, није могуће очекивати да се успостави трајни мир и стабилност на западном Балкану, а камоли да дође до помирења између народа који живе на простору бивше Југославије", навео је Линта у писаној изјави достављеној медијима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи