Да ли је регион на удару нове мигрантске кризе

Србија се не суочава са ситуацијом из 2015. године, а наводи да ће земље Западног Балкана бити центар за прихват свих миграната су спекулације, каже за РТС извршни директор Групе 484 Владимир Петронијевић.

Последњих месеци, велике проблеме у вези са мигрантима имају БиХ и Хрватска, која им не дозвољава улазак а јуче је интервенисала и полиција. "Бићемо сведоци таквих догађаја и убудуће, јер је динамика на балканској рути интензивна", рекао је Петронијевић гостујући у Дневнику РТС-а.

Међутим, напомиње да ће много зависити од односа Турске и ЕУ, и да је важан број миграната из Африке који користе балканску руту.

На упозорење Црвеног крста да се повећава број миграната на балканској рути, и да их је ове године прошло 5.500, Петронијевић каже да се ти подаци односе на мигранте који су идентификовани, али да се они ослањају и на кријумчаре људи.

Србија се не суочава са ситуацијом из 2015. године, наглашава Петронијевић.

Коментаришући наводе да ће земље Западног Балкана бити центар за прихват свих миграната, па самим тим и Србија, Петронијевић каже да је то забрињавајући тренд али да је још увек реч о спекулацијама.

Западни Балкан може бити веома експлозиван у контексту динамике кретања миграната, каже Петронијевић.

Такође, како примећује, земље Западног Балкана ипак имају перспективу чланства ЕУ.

"Зашто би правили кампове на простору који ће за шест, седам година постати део европског простора", упитао је Петронијевић.

Што се тиче опомене Уније Србији због укидања виза појединим земљама, пре свега Ирану, Петронијевић сматра да се мора постићи избалансирани приступ.

Визни режим је део спољне политике коју држава може да води самостално, истиче он али указује на пропуст што укидање виза није праћено споразумом о реадмисији.

О томе се сада разговара, додаје извршни директор Групе 484.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво