На лечење у иностранство упућено 111 деце

Педијатар-кардиолог Владислав Вукомановић рекао је за РТС да је од новембра 2014. када је Буџетски фонд почео да ради, па до 15. јуна ове године 111 деце упућено на лечење у иностранство. Послато је више од 220 узорака крви и ткива за генска и метаболичка обољења.

Најтеже болести не заобилазе ни најмлађе. Од почетка године о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање, одобрена су 253 захтева - за лечење деце у иностранству, односно утврђивање дијагнозе.

Деца се најчешће упућују у Италију, због трансплантације јетре, бубрега или коштане сржи. Од почетка године за дијагностику и лечење, Фонд је издвојио скоро 128 милиона динара. Када су могућности у земљи исцрпљене, деца на лечење могу и о трошку тзв. Буџетског фонда. 

Доктор Владислав Вукомановић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да је од новембра 2014. када је Буџетски фонд почео да ради, па до 15. јуна ове године 111 болесника упућено на лечење у иностранство. Послато је више од 220 узорака крви и ткива за генска и метаболичка обољења.

"Када је реч о овој години, до половине 2018. упућено је 25 болесника и послато је 48 узорака за метаболичка и генетска испитивања", рекао је Вукомановић.

Како каже, деца се упућују на лечење у иностранство најчешће због неуролошких обољења, као и деца са церебралном парализом због неурохируршких интервенција, деца са хематоонколкошким обољењима, каордиоваскуларним обољењима, урођеним аномалијама срца, као и са тешким обољењима ока.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара