Борба младих за заштиту природе

Узрок све чешћих временских непогода су климатске промене, којима је наш регион посебно погођен јер је раст температуре виши од глобалног просека. Суочени смо и са низом еколошких проблема, а све је више младих који желе да дају свој допринос њиховом решавању. Ученици средњошколских домова из Србије укључили су се у акцију пошумљавања на Копаонику и указали на еколошке проблеме.

У улози репортера ученици су показали добре примере из својих градова, као што су уређене зелене површине и рециклажна острва и указали на црне тачке. 

"Највећи проблеми су загађеност воде, ваздуха, знамо да је све више депонија, смећа где год кренемо", објашњава ученица из Прокупља Ивана Јанковић. 

Ученик из Јагодине Вељко Милановић каже да је загађеност ваздуха велика, а да је мала свест грађана о томе шта треба да радимо за нашу животну средину.

"Што се тиче кеса у продавници, може свако да их не узима, да не загађујемо, да не бацају опушке", сматра ученица из Зајечара Душица Полић. 

Најефикаснији начин борбе за чистији ваздух, али и против климатских промена је пошумљавање. Национални парк Копаоник простире се на 12.000 хектара, а на врху Копаоника некада су били пашњаци. 

"Сваке године сличне акције се одржавају, долазе ученици и све их је више, 20.000 садница сваке године пошумљавамо", каже чувар природе Ненад Рашковић. 

Свој допринос дали су и ученици који су засадили саднице смрче.

"Овде смо дошли да пробамо да повећамо еколошку свест младих и да покушамо да очувамо нашу животну средину да буде што чистија", напомиње ученик из Сурдулице Данило Ђорђевић.

Ученик из Београда Лазар Ђорђевић истиче да млади нису довољно укључени и да свака средња школа треба да има бар једну акцију сваке године.

"Треба кренути од себе, треба рециклирати, не треба загађивати, свако од нас треба да засади бар три дрвета зато што три дрвета производе довољно кисеоника за једног човека", каже ученица из Београда Симона Јанковић.

27 одсто површине Србије је под шумама, а у плану је да се пошуми 40 одсто територије. Судећи по интересовању младих да помогну у очувању природе, тај циљ није тешко достићи.  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво