Сваки други динар у буџету наплатили цариници

Наплатом у првих пет месеци, Управа царине је већ премашила половину плана за ову годину. У односу на 2013. убирање царинских прихода повећано је чак 50 одсто, расте и ефикасност у откривању кријумчарене робе. То је, кажу, резултат боље организације, савремене опреме и добре обуке цариника. Недавно је спречено кријумчарење марихуане која је била сакривена у жутим деловима киндер јајета, као и оружја сакривеног у печеном пилету.

Све што је вредније од 100 евра а копном, водом или ваздухом стигне на неки од 76 граничних прелаза, царини се. У рекордних 225 милијарди динара, колико је од почетка године у буџет проследила Царина, предњачи наплата ПДВ-а, при увозу.

"На тај начин ми смо остварили план наплате у буџет за 51 одсто, већ за пет месеци, а у односу на прошлу годину бољи смо за 13 одсто. Прошле године наплатили смо 500 милијарди динара, што би значило да је сваки други динар који је наплаћен обезбедила царинска служба", рекла је Снежана Карановић, помоћник директора Сектора за царинске поступке.

Пред цариницима су два на први поглед супростављена задатка, да омогуће брз промет путника и робе уз спречавање злоупотреба. Најчешће се кријумчаре – злато, новац и дрога, а начини за то су неисцрпни.

Иван Рибић, начелник Одељења за сузбијање кријумчарења каже да су недавно спречили кријумчарења марихуане која је била сакривена у жутим деловима киндер јајета.

"Такође смо налазили оружје које је било сакривено у печеном пилету, налазили смо одређену количину дроге у пунђи девојке у три сата ујутро на једном граничном прелазу, налази смо тостер који је био пун баснословно скупих сатова", истакао је Рибић.

Све што се заплени продаје се на јавним лицитацијама које организује Управа царина, док се девизе за које се сумња да су стечене нелегално прослеђују у буџет.

Покушаји кријумчарења новца ради нелегалне трговине или финасирања тероризма су у порасту.

"У протекле три године одузели смо 13 милиона евра, прошле године 4,5 а за свега неколико месеци ове године милион евра", каже Карановићева.

Поред заплене, акциза и "увозног ПДВ-а, "извор прихода су и царинске дажбине.

Већ четири године заредом Царина бележи раст наплате. Тај податак је још значајнији ако знамо да су у истом периоду царинске стопе због процеса придруживања Европској Унији, у просеку снижене за више од 12 одсто.

То је надомештено ефикасношћу, кажу у Царини. Располажу најсавременијом опремом, ту су – 23 скенера, фибер оптика, пејџери за радиоктивност и ласери за откривање састава било које материје.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи