Нови профили у понуди средњошколског образовања

Сутра почиње тродневно полагање завршног испита за будуће средњошколце. Осми разред завршило је више од 71.000 ученика, а места има за нешто више од 76.000 ђака. Влада је подржала увођење 11 нових образовних профила на пољу дигитализације и информационих технологија.

Графичка школа има хиљаду ученика и седам образовних профила. Са новим смеровима, потребно је више бодова за упис.

"Професори су у реду, овај посао је стварно будућност у свету", каже Страхиња Бошковић ученик трећег разреда, смер фотографија.

Андреј Букумира планира да упише дигиталну графику.

"Волим да радим на компјутерима, да играм игрице и волео бих једног дана да правим те игрице и креирам веб сајтове", каже Андреј.

Управо је техничар за дигиталну графику нови образовни профил, на који се чекало десет година.

Учиће га средњошколици и у Суботици, по дуалном систему, а у разреду ће бити 30 ученика.

"Четири године траје. У прве две године и теорија и практична настава се већ одвија у школи, а у трећој и четврој години два дана недељно, деца ће бити у фирмама, углавном у ИТ компанијама", каже Милош Букумира директор Графичке школе у Беогрду. 

Габријела Грујић, помоћница министра просвете истиче да су се потрудили да препознају потребе тржишта рада и на који начин млади људи могу одмах  да се запосле.

Број места за дуални систем образовање је удвостручен, па ће у овакве школе моћи да се упише три и по хиљаде ђака. Шесто компанија укључено је у њихово образовање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво