Да ли се дигитални системи Естоније могу применити у Србији?

Како се у Естонији отвара фирма за 18 минута и због чега кажу да само брак, развод и продаја куће нису дигитализовани? Још увек. Да ли се нешто од дигиталних система може применити у Србији? На пример у Сјеници, која нема ни једно административно седиште државних институција, већ се она налазе у шест других општина.

Отворити релативно брзо фирму у Сјеници, кажу надлежни, није проблем. Међутим, сваки проблем који настане након тога, не можете решити у Сјеници.

"Морате да идете у испоставе, експозитуре и филијале, јер ми немамо овде апсолутно никакве ингеренције и могућности да помогнемо људима", каже Едис Муминовић из Одељења за привреду и развој Сјенице.

Сјенички привредници зато не могу да искористе субвенције за запошљавање.

"У Сјеници због обимне документације многи избегавају да учествују и да на неки начин буду кандидати да могу помоћу субвенције да дају нови посао", каже Фикрет Хамидовић из предузећа "Дакс интимо".

Сјеничаци проблеме решавају на овај начин. Полиција и правосуђе у Новом Пазару. Здравство у Ужицу. Шумарство у Ивањици, водопривреда у Прибоју. Финансије у Новој Вароши, а катастар у Пријепољу. Рударство у Ресавици.

Хазбо Мујовић, председник Општине, каже да Сјеница припада формално једном, а практично у два округа.

"И то један Златиборски, а други Моравички односно Рашки округ. И ми имамо ситуацију да грађани општине Сјеница често морају да регулишу своје обавезе на распону од 200 до 300 километара", наводи Мујовић.

Дигитализација у Естонији, уштедели 800 година бирократије

Бирократија и јавни сервиси на сличан су начин функционисали и у Естонији. За две деценије од почетка дигитализације државе, уштедели су 800 година бирократије.

Индрек Оуник из e-Estonia Showroom-а наводи да је стопа употребе бирократије минимализована, јер трансакције могу бити потпуно аутоматизоване.

"Аутоматизоване су јер Влада прикупља информације дигитално, што значи да послове обављају машине, што опет значи да нема потребе за особом која ће ставити печат на документ који нам је потребан. А самим тим и чекања", каже Оуник.

Процедура отварање фирме и у осталим државама захтева огромну документацију. Не и у Естонији.

"У нашем случају све можете завршити на једном месту, потпуно дигитално у року од пар минута. Ипак, процедуру проверава званичник Владе. Читава процедура отварања фирме у Естонији не траје дуже од пар сати", наводи Оуник.

Естонци су отишли толико далеко у дигитализацији да било који грађанин света може отворити фирму и добити дигитално држављанство те земље.

До сада је забележено више од 20.000 дигиталних држављана, али и приближно 3.300 компанија које послују путем естонског дигиталног система.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво