Медијским описмењавањем против лажних вести – колико се улаже у то

Скоро свакодневно се срећемо са лажним вестима, можда би се лакше борили са њима да смо медијски писменији. Или да боље умемо да анализирамо и вреднујемо поруке које се шаљу кроз медије. Зато су многе развијене земље увеле медијско образовање у основне и средње школе. За медијско описмењавање одвајају се и велике своте новца из државног буџета.

Новинари француског Либерасиона имају више посла него раније. Осим редовних прича редакција је покренула и сервис – Чек њуз где сваки корисник може да провери вест или информацију. Новинари му одговарају. То је њихов начин да се боре против лажних вести.

За њих је ових дана важна тема да ли ће ускоро бити написан први закон против намерно пласираних нетачних вести.

"Председник Макрон подржава доношење новог закона против нетачних вести – фејк њуза. Све је почело за време кампање за председничке изборе и тада се много говорило о томе и било је важно да се што пре провери нетачна информација. Закон још није написан, још је у фази пројекта, али новинари су генерално против таквог закона. Зато што то може да има много контра ефеката, може да се схвати и као цензура и није на Влади да одлучује о томе ко прави лажне вести", наводи Седрик Матије, новинар Либерасиона.

Да су лажне вести само један од проблема за француске медије каже Франсоа Жост професор на Сорбони. О медијима је написао двадесетак књига, деценијама студенте учио етичком понашању у јавном говору. Објашњава како се проучавање медијске писмености променило последњих петнаест година.

"Начин анализе слике се променио, раније смо много водили рачуна о томе шта слика представља, шта поручује. Сада је важније проверити извор фотографије или снимка, важно је проверити и време када је снимљена. Променили су се и новинари и медији и публика. Ево пример је атентат на Шарли ебдо. Тада је у медијима откривено превише информација које су довеле у опасност многе. Тада је реаговао Савет за медије и упозорио да се то више не ради. Када се догодио наредни напад, видели су се резултати и побољшање и да су сви новинари постали опрезнији", наводи Жост.

Пуцањ у Шарли ебдо пре три године био је сигнал за новинаре, професоре и институције у Француској да нација која је дуго важила за медијски високо образовану лако може да изгуби свој статус.

"Држава не сме да утиче на медије, али мора да постави оквире"

Медијска писменост за новинаре и медије није нова, али је увек актуелна тема. Од 2016. године високо је и на агенди француског министарства културе, док Високи савет за медије осим опомена, све чешће изриче и новчане казне. Недавно је једна телевизија платила новчану казну од 300.000 евра због хомофобичних изјава свог новинара.

И то је само једна од мера коју су предузели, каже професорка Софи Жел. Осим што предаје студентима на Универзитету у Сен Денију, пише извештаје о стању у медијима Савету Европе. За њу је јасна подела улога у образовању медијски писмене нације. Држава не сме да утиче на медије, али мора да постави оквире.

"Од 2013. промењен је и Закон о образовању. Сада већ у основним школама постоји медијско образовање, али не постоји посебан предмет, него предавачи одлуче када ће и како им предавати те лекције. Министарство културе већ неко време има своју иницијативу, да млади одлазе у биоскопе нпр. да се и тако образују. Друга ствар која од недавно постоји је и иницијатива Министарства правде које укључује проблематичне младе људе и за њих су обезбедили посебне предаваче", наводи Желова.

Већина предавача пролази кроз Клеми – Центар за медијско образовање младих који постоји већ 36 година. Један је од најстаријих у Европи. Сарађује са школама, невладиним организацијама и државним институцијама. Финансира се из буџета и пројеката у којима учествује.

"Тешко је одредити колико је новца потребно, као када бисте нпр. требало да одредите колико вреди проучавање историје. Колико пара треба да се научи историја Француске? Ове године Министарство је издвојило двоструко више новца за медијско образовање. Издвајали су три милиона евра, сада шест", наводи Серж Бабе, директор Центра за медијско образовање младих "Клеми".

Колико новца одлази на медијско описмењивање у Србији

У Србији колико новца тачно одлази на медијско описмењивање тешко је утврдити. Колико је потребно, тек ће се рачунати. Али новинари имају своју оцену за тренутно стање.

"Нешто између двојке и тројке. Плаћамо лошим положајем медија и новинара, униженошћу наше професије, друштво не верује ономе што новинар објави, већ пре ономе што политичар каже. А потребно је да медији и новинари буду довољно јаки и снажни да могу да се одупру сваком политичком и економском притиску", наводи Владимир Радомировић, председник УНС-а.

Да медије ојача очекује се од нове медијске стратегије. У Министарству културе и информисања кажу да ће своје важно место добити и медијска писменост. Чека се и да статус изборног предмета у школама промени у редовни.

"Ово је двогодишњи пројекат који ће се бавити израдом курикулума и након прве године ћемо моћи да дајемо неке прогнозе. Оно што је важно, да је то ушло као изборни предмет, то није тема која је непозната основним и средњим школама", наводи Маја Зарић из Министарства културе и информисања.

Није непозната тема, али за петицу мораће још много да се учи. Добар пример за учење су и насловне стране школских новина које штампају основци у Француској. Од првог разреда спремају се да читају и разумеју наслове и оно што пише између редова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво