Утврђује се штета од невремена – испаљено више од хиљаду ракета

Државни секретар у министартву пољопривреде Жељко Радошевић каже за РТС да се се још процењује штета које је невреме нанелио и нагласио да је противградна заштита на дан невремена испалила 1.029 ракета.

Жељко Радошевић је је гостујући у Дневнику РТС-а навео да се штета коју је невреме причинило разликује од општине до општине.

"У овом моменту штета се још увек процењује. Обишли смо Тополу, Аранђеловац, Смедеревску Паланку, Велику Плану и Пожаревац. То је део локалних самоуправа на чијем подручју је велико невреме 13. јуна нанело штете које се разликују од општине до општине", наводи Радошевић.

Истиче да је противградна заштита у 2018. ушла потпуно спремна.

"Оно што желим одговорно да кажем је да је у 2018. противградна заштита ушла потпуно спремна са преко 13.000 противградних ракета и да је на дан невремена испалила 1029 ракета са десет радарских центара", наводи државни секретар у министартву пољопривреде.

Додаје да нигде у свету систем противградне заштите није сто одсто ефикасан.

"Ни у најразвијенијим земљама попут Француске и САД систем противградне заштите није сто одсто ефикасан, процењује се на 30 до 50 одсто", наводи Радошевић.

Додаје да Министарство пољопривреде у мерама аграрне политике има неколико мера које могу да смање штетно дејство оваквих неприлика.

"Пре свега ја желим да нагласим да Министарство пољопривреде годинама уназад регресира премију осигурања усева која итекако могу да ублаже штете које су настале", наводи државни секретар у министартву пољопривреде.

Додаје да већина пољопривредника није осигурано али да има позитивних помака.

"Већина пољопривредника није осигурано али имамо неке позитивне трендове. У 2017. смо имали 22.301 захтев који је вредан преко 602 милиона", наводи Радошевић.

Додаје да Министарство пољопривреде у мерама подршке има меру Изградња противградних мрежа, која је, како каже, апсолутно ефикасна.

"Противградне мреже су пре свега намењене за воћаре, али и мали пољопривредници себи могу да је приуште јер у Министарству пољопривреде постоји једна кредитна линија која пружа прилику да наши пољопривредници млађи од 40 година и жене које су носиоци пољопривредних газдинства могу да добију кредитна средства управо за ове намене – за изградњу противградних мрежа са каматном стопом од један одсто", наводи Радошевић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи