Нови правилник о храни, шта купци могу да прочитају на декларацији

Од данас обавезне декларације на свим прехрамбеним производима - јасно о саставу, пореклу, количини и трајности. Нови поравилник је додатно усклађен са европски прописима, што значи да су потрошачи заштићенији и имају иста права на инфорнисање када су у питању декларације на прехрамбеним производима, као и потрошачи у ЕУ, каже за РТС Тиса Чаушевић из НАЛЕД-а.

Од чега се састоји производ, где је направљен, колико је у њему соли, шећера, масти - све то ће од данас потрошачи моћи да прочитају на декларацији јер почиње примена новог правилника о означавању хране.

Иако нова правила важе од данас, роба са старим декларацијама биће у продавницама до истека рока, а најкасније до краја године.

У међувремену, стижу и нове ознаке на којима ће, рецимо, потрошач знати колико има јабуке у соку од јабуке - да ли је то заиста воћни напитак или је воће само на слици.

Тиса Чаушевић из НАЛЕД-овог Савеза за храну и пољопривреду који је учествовао у изради водича за примену новог Правилника рекла је за РТС да је идеја била да се у форми питања и одговора пружи информација произвођачима хране али и потрошачима шта треба да се нађе на декларацијама. 

Нови поравилник је додатно усклађен са европски прописима, што значи да су потрошачи заштићенији и имају иста права на инфорнисање када су у питању декларације на прехрамбеним производима, као и потрошачи у ЕУ. 

Одговарајући на питање шта ће потрошачи моћи да прочитају на декларацијама, она указује да је нутритивна деклрација обавезна, а она садржи сет информација о енергетској вредности хране, колико храна има калорија, о протеинима, угљеним хидратрима и солима. То су неке информације које до сада нису биле обавезне. 

Уколико се купује роба преко нинтернета, купци имају иста права као да су дошли у супермаркет да купују храну. На онлјан платформи постоји обавеза да подаци о храни буду изложени, шта храна садржи, који су алергени, објаснила је Чаушевићева. 

Истраживања показују да четворо од десетеро купаца у Србији чита декларацију, а само пет одсто њих води се оним што на самој декларацији пише. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво