Уручени сертификати за ИТ, у плану нови циклус обуке

После успешне реализације пилот и друге фазе програма преквалификације за ИТ, покренутог на иницијативу премијерке, Влада Србије планира нови циклус преквалификације 775 грађана. Онима који су похађали наставу на ЕТФ-у, уручени су сертификати.

На ЕТФ-у у претходних пет месеци организована је обука и пракса за 80 особа. Од професора и асистената факултета учили су о програмирању апликација, алгоритмима, структурама и базама података, веб-програмирању и другим областима важним за једног ИТ јуниор инжењера.

"Немам посао тренутно, али надам се да ћу га ускоро добити, пошто знамо да је ИТ струка тражена", каже Тијана Аџић.

"Ја сам незапослено лице које је затворило своју приватну радњу, а иначе сам дошао овамо да завршим преквалификацију не бих ли успео да у ИТ сектору пронађем неки посао", нада се Војислав Стокић из Београда.

Инжењери рачунају: одржано је 720 часова и вежби, израђен је комерцијални пројекат, у припреми је неколико послова почетника, а била је и једна веридба.

"Већ и пре ове званичне предаје сертификата, један део полазника је нашао посао у различитим компанијама из ИТ и осталих сектора, а надамо се да ће и у будућности и остали наћи посао", каже декан ЕТФ-а Мило Томашевић.

"Жеља нам је да млади људи остану овде, да имају подједнако шансу да се запошљавају. Кад су ИТ-евци у питању, ево и декан би се сложио са мном, колико год их будемо имали, никад доста неће бити", објашњава министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Процењује се да Србији недостаје око 15.000 ИТ стручњака. Све обуке које се раде у складу су са потребама тржишта рада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво