Онлајн упитник: Четрдесет одсто жена у Србији имало абортус

Резултати онлајн Упитника по називом "Истине и заблуде о контрацепцији" показали су да је 40 одсто жена имало барем један абортус.

Више од 1.000 жена из целе Србије учествовало је у онлајн упитнику који се састојао од 15 питања, наводи се у саопштењу. Највећи број испитаница има између 20 и 40 година, а готово половина анкетираних је факултетски образовано.

Резултати истраживања су показали да готово свака друга жена у Србији каже да никада не би користила контрацептивне пилуле, више од 15 посто жена користи прекид односа и рачунање плодних дана као редовну контрацепцију, свака трећа жена мисли да је хитна контрацепција штетна, а 40 посто жена је имало барем један абортус, од тога преко 30 посто пре рођења првог детета.

Резултати упитника по називом "Истине и заблуде о контрацепцији" данас су представљени јавности у Београду, уз присуство бројних стручњака и представника разних удружења и организација, као и личности из јавног живота.

Др Мима Фазлагић, гинеколог и председница удружења "Наша Аска", навела је да смо недовољно информисани о хормонској контрацепцији, и да је та област и даље пуна предрасуда код жена.

"То је најважнији утисак испитивања које смо обавили у последња два месеца. Неопходно је да сви заједно радимо на подизању свести, треба нам много правих информација, трибина, дебата и конкретних решења, јер је то заиста неопходан предуслов да смањимо број абортуса и подигнемо наталитет у Србији", истиче др Мима Фазлагић.

Проблем са нередовном употребом контрацепције посебно имају млади. Др Марија Обрадовић, гинеколог, в. д. директора Завода за здравствену заштиту студената Београд, подсећа да се после Албаније, у Србији најмање користи контрацепција, што су и потврдили резултати истраживања.

"Нарочито је важно да радимо на информисању младих. Ми се трудимо да кроз рад едукативних тимова направимо што бољи приступ пацијенту. Генерално гледано, контрацепција поред заштите од трудноће има и важан терапијски учинак", нагласила је Обрадовићева.

Закључци анкете "Истине и заблуде о контрацепцији":
• Испитанице између 20 и 40 година
• Равномерна географска заступљеност учесница анкете
• Четрдесет шест одсто испитаница има завршен факултет
• Трећина испитаница није никад била код гинеколога или није била дуже од две године
• Скоро све испитанице (93,2 одсто) су чуле за све врсте контрацепције
• Четрнаест одсто анкетираних као контрацепцију користи прекид односа и рачунање плодних дана, упркос томе што 93 одсто зна да су то непоуздане методе
• Само три одсто испитаница је користило "пилулу за дан после"
• Четрдесет један одсто испитаница никада не би користило контрацептивне пилуле!
• Четрдесет шест одсто испитаница има предрасуде о хормонској контрацептивној пилули
• Више од половине испитаница (57 одсто) је информације о хормонској контрацепцији добило од гинеколога, а њих 24 одсто путем медија
• Шездесет три одсто анкетираних изјавило да им гинеколог није иницирао коришћење и методу контрацепције
• Тридесет три одсто испитаница мисли да је хитна контрацепција штетна
• Више од половине мисли да се хитна контрацепција може користити само једном годишње
• Осамдесет одсто изјавило да одлуку о контрацепцији доноси са својим партнером
• Четрдесет одсто је имало абортус, од тога 30 одсто пре рођења првог детета!
• Дванаест одсто је имало абортус после рођења детета 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво