Поверeник: Оценити уставност одредби закона о одбрани и БИА

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности поднео је Уставном суду Предлог за оцену уставности одређених одредби Закона о одбрани и Закона о Безбедносно-информативној агенцији због, како је навео, појединих спорних одредби.

Како се наводи у данашњем саопштењу, Повереник је у мају, након усвајања измена Закона о одбрани и Закона о БИА најавио да ће тражити оцену уставности.

Повереник оцењује да су изменом закона Министарство одбране и Војска, као и БИА практично изузети из јединственог система слободе приступа информацијама уређеног Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја, као јединственог система заштите тајних података уређеног Законом о тајности података.

Наводи да су одредбе које предвиђају да на предлог Министарства одбране Влада "ближе уређује" податке који се "штите", односно "не могу учинити доступним јавности", као и одредбе којима се неки документи БИА класификују по врсти, а не с обзиром на садржину, не само да су супротне одредбама оба поменута закона чиме се нарушава јединство правног система, него и супротне члану 51 Устава Србије.

Тим чланом Устава одређено је да се право на приступ информацијама које су у поседу државних органа остварује у складу са законом.

Повереник каже да спорна одредба члана 102 Закона о одбрани није у складу ни са чланом 41 Устава Србије, којим је прокламовано да је Војска Србије под демократском и цивилном контролом јер, оцењује, отвара могућност да се права јавности ограничавају, чак и искључују и мимо критеријума и услова утврђених Законом о слободном приступу информацијама и Законом о тајности података.

Одредбе члана 20в Закона о БИА којима се уређује обрада података о личности у поступку безбедносне провере, којима се уз остало предвиђа да директор БИА практично уређује обраду података супротне су члану 42 Устава који предвиђа да се обрада података о личности уређује искључиво законом, саопштио је Повереник.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво