Влада наставља са програмом преквалификација за ИТ

Након успешне реализације пилот програма преквалификација за ИТ, који је покренут на иницијативу премијерке Ане Брнабић, као и друге фазе преквалификација, Влада Србије планира наставак овог програма, а у новом циклусу планирано је да 775 грађана буду полазници обука за рад у том сектору.

Влада је тим поводом упутила позив образовним институцијама, невладиним организацијама, институтима, кластерима и компанијама да се пријаве за извођење обука за јуниор програмере у оквиру програма преквалификација у Београду, Новом Саду, Нишу, Зрењанину, Суботици, Ваљеву, Крагујевцу, Чачку, Ужицу и Новом Пазару.

Позив је доступан на сајту Управе за јавне набавке под шифром 1941491 и на сајту Националне службе за запошљавање и биће отворен до 12. јула.

У новом циклусу преквалификације за ИТ, планирано је да 775 грађана буду полазници обука за рад у ИТ сектору. 

Полазници ће на курсевима моћи да науче основе програмских језика Java, JavaScript, PHP или Net framework. Такође, полазници ће имати прилике да уче и о осталим програмским језицима и базама података које су им неопходне да би стекли довољно знање за запослење. 

Поред високог квалитета наставника и образовних програма, од извођача обука очекује се да обезбеде и праксе за већину полазника. 

Као услов за конкурисање, неопходно је да извођачи обука имају споразум о сарадњи са ИТ компанијама, чиме ће и ИТ компаније показати да им је неопходан кадар који се школује на преквалификацијама. 

До сада је више од 50 ИТ компанија исказало интерес да запосле и приме на праксе полазнике преквалификација.

У пилот фази пројекта, 100 полазника је прошло кроз обуке, а до сада се њих више од 30 запослило на програмерским позицијама у ИТ индустрији са просечном платом око 45.000 динара. 

Само са овим бројем запослених, улагање државе ће се кроз порезе и доприносе у буџет вратити за годину дана, саопштила је Влада Србије.

У другој фази пројекта, која је почела у јануару, обуке трају дупло дуже и обезбеђене су праксе за већину од 700 полазника. Обуке се завршавају у јулу, а већ је неколико десетина полазника пронашло посао у ИТ сектору. 

Пилот програм и друга фаза реализовани су у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП). 

Програм преквалификација за ИТ сектор креиран је на основу истраживања које је Министарски савет за информационе технологије и иновационо предузетништво покренуо заједно са "Инфостудом" у јануару 2017. године, а чији резултати су показали да 118 ИТ компанија планира да у наредних годину дана запосли чак 961 јуниор програмера. 

Процењује се да Србији недостаје преко 15.000 ИТ стручњака, а ИТ индустрија у последњих десет година расте више од 20 одсто годишње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво