"До 2030. сви облици образовања морају бити обезбеђени и бесплатни"

Све земље потписнице Агенде УН о одрживом развоју, међу којима је и Србија, морају до краја 2030. године да имају бесплатно и обавезно основношколско и средњешколско образовање и доступно квалитетно предшколско образовање. 

То је само један од 17 циљева и 169 подциљева одрживог развоја Агенде УН, каже шефица Међуресорне радне групе за њихово спровођење Славица Ђукић Дејановић за Танјуг

Она је нагласила да од 2020. године до 2030. године сви облици образовања морају бити обезбеђени и обавезно бесплатни, што значи да ће неке уставне категорије морати да се мењају. 

Ђукић Дејановић, која је и министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, каже да се са Министарством просвете стално разговара на тему образовања, јер је образовање одскочна даска и за популациону политику и за остварење циљева одрживог развоја. 

Посебна тема, како каже, је високо образовање и ту је министарство које она води заједно са Министарством просвете и Републичким заводом за статистику спровело истраживање у коме је учествовало више од 11.000 студената са државних и приватних факултета на тему миграције и живота након факултета. 

Детаљни резултати тек ће бити представљени јавности, али је сигнал да се упале црвене лампице то што једна трећина оних који завршавају студије планира да оде у иностранство.

"Стварањем добрих услова да се остане овде можда се може нешто променити. Међутим, постоји и други аспект да су миграције цивилизацијска тековина. Не можете никога блокирати у слободи кретања", појаснила је Ђукић Дејановић. 

Осим образовања међу циљевима Агенде одрживог развоја ЕУ је и смањење сиромаштва. Циљ је да се од 2020. до 2030. године учине кораци у свим земљама потписницама Агенде да ниједна особа нема мање од 1,20 долара за своје дневне потребе. 

Славица Ђукић Дејановић каже да је један од циљева и смањење смртности за једну трећину од незаразних болести, а знамо да су незаразне болести водећи узрок смртности у Србији. 

"Један од циљева из Агенде јесте и достојанствен рад и забрана тешког рада за децу. Све је усмерено на бољи квалитет живота обичног човека зато је важно да повећамо видљивост ове теме, да о њој причамо и да у њој учествују сви", нагласила је Ђукић Дејановић.

број коментара 0 пошаљи коментар