Вулин на Сајму војне технике: Имамо чиме да се похвалимо

Министар одбране Александар Вулин обишао је у Паризу, на Сајму војне технике "Eurosatory", штанд "Југоимпорта - СДПР", највећи у главној хали Сајма на ком су изложени производи српске одбрамбене индустрије, и том приликом поручио да имамо чиме да се похвалимо.

Вулин је јуче указао на важност учешћа Србије на престижном француском сајму и додао да штанд "Југоимпорта - СДПР", на коме су изложени и бројни други извођачи, изазива велику пажњу.

"Имамо чиме да се похвалимо и можемо да се такмичимо и са много развијенијим земљама него што смо ми, и то не само у компоненти производње муниције, по чему смо светски познати, већ и по сложеним борбеним системима што је нешто што је резервисано само за најснажније војске. Ово је начин да се Србија представи свету и да прикаже своје резултате, као нешто што и те како помаже и развој наше индустрије", нагласио је Вулин.

Према његовим речима, прошле године у одбрамбеној индустрији Србије остварен је приход од 580 милиона долара, а ове године очекивано је значајно увећање те ће приход износити око 680 милиона долара.

"Управо овде смо показали која су то нова средства и нове технологије које освајамо. На Србију мора да се рачуна, на њену војску и одбрамбену индустрију, али и Војска Србије се далеко брже и јефтиније опрема, захваљујући томе што има одбрамбену индустрију Србије. Много развијеније и много богатије војске морају да одвоје много више новца да би купиле овакве борбене системе које ми добијамо по произвођачким ценама и захваљујући којима с далеко мање новца можемо да опремимо нашу војску", поручио је Вулин.

Велику пажњу посетилаца штанда "Југоимпорт-СДПР" привукли су самоходна хаубица "нора", као најпродаванија, и самоходно артиљеријско оруђе "александар" и самоходно вишецевно модуларно лансирно оруђе "шумадија", који су први пут представљени изван граница Србије, наводи се у саопштењу.

Директор продаје у "Југоимпорту - СДПР" Александар Лијаковић истакао је да "Југоимпорт - СДПР" интегрише одбрамбену индустрију Србије и приказује и своје развојне производне пројекте.

"Систем 'шумадија' је најинтересантнији и најатрактивнији систем у овом тренутку и ракета 'један на један' која је највећа ракета приказана на Сајму ове године", рекао је Лијаковић.

Он је додао да, захваљујући подршци председника Србије и Министарства одбране у последњих неколико година, а посебно у последње три године, бележимо изузетан развој и раст производње и промета.

"Веома смо поносни на нове иновативне технологије које развија одбрамбена индустрија Србије у целини, укључујући Југоимпорт СДПР, као носиоца развојне производње сложених борбених система, али и наше фабрике које производе мало оружје, муницију средњег и великог калибра, летачку и артиљеријску муницију малог калибра, средства ракетне артиљерије, личне заштитне опреме и остало", казао је Лијаковић.

Како је нагласио, сви производи приказани у Паризу су углавном новијег датума и приказ су наших иновативних технологија у наоружању.

"Једна, ипак мала, Србија у односу на велике светске силе потпуно је раме уз раме конкурентна са највећим светским играчима у области артиљерије", истакао је Лијаковић.

Он је навео да системи "нора", "александар" и "шумадија" стоје на почетку овог дела Сајма и "практично показују нашу моћ и повећање наше снаге у области производње наоружања и војне опреме". 

"Последњих година смо много уложили у развој, у иновативне технологије. Сада смо на нивоу уговарања и на нивоу будућих послова који значајно превазилазе раније године", закључио је Лијаковић.

У "Југоимпорту" рачунају на хаубице, али и развојне пројекте - "милоша", возило без посаде и беспилотни хеликоптер "стршљен".

О "лазару", тешко пробојном оклопном возилу тражи се информација више. И то на смотри више од хиљаду излагача и до 60 хиљада посетилаца.

У пет дана Сајма, наши представници очекују бар 400 састанака са представницима Министарстава одбране разних земаља.

Држава очекује да ће 580 милиона долара зараде у одбрамбеној индустрији ове године увећати за 100 милиона.

Производи српске одбрамбене индустрије изложени су на простору од 710 квадратних метара, на највећем штанду у главној хали Сајма војне технике "Eurosatory". 

Циљ наступа на француском сајму је презентација могућности српске одбрамбене индустрије, развојних и производних програма "Југоимпорт-СДПР".

број коментара 14 пошаљи коментар
(среда, 13. јун 2018, 13:17)
anonymous [нерегистровани]

Pametno

Samo Jarko I Pametno Nauruzanje, moze opet da nam vrati ponos I dostojanstvo, napred Srbijo.

(среда, 13. јун 2018, 11:47)
anonymous [нерегистровани]

Uf

E, ako Vulin tako kaze....

(среда, 13. јун 2018, 11:45)
anonymous [нерегистровани]

Zašto,

onda uvozimo belgijske puške, ako nam je vojna industrija tako dobra?

(среда, 13. јун 2018, 11:44)
rasa [нерегистровани]

as

Napredak nase Srbije je ocit!

(среда, 13. јун 2018, 11:32)
Veljko [нерегистровани]

Oprema kao sigurnost

Ovo je nasa sigurnost i nasa nada, mozemo biti spokojni ima ko misli na nas!

(среда, 13. јун 2018, 11:00)
Lola [нерегистровани]

Вулин на Сајму војне технике: Имамо чиме да се похвалимо

Napredak Srbije svi vide!

(среда, 13. јун 2018, 10:55)
anonymous [нерегистровани]

Vojska

Imamo, vojna industrija nam se dobro razvija. Sve je poznatija u svetu.

(среда, 13. јун 2018, 10:38)
Nikolina Matejic [нерегистровани]

Za mir i slobodu

Prisustvo "Jugoimporta - SDPR" na sajmu vojne tehnike "Eurosatory", u Parizu, sa izloženim proizvodima srpske odbrambene industrije, simbolično šalje poruku da je Srbija uvek za mir, ali i spremna da odlučno brani svoju slobodu.

(среда, 13. јун 2018, 10:34)
Jelena [нерегистровани]

Vojska

Srbija ulaze u svoju vojsku

(среда, 13. јун 2018, 10:25)
anonymous [нерегистровани]

slika

Učestvovati na ovakvom Sajmu, je svakako prestižno, pogotovu što i Srbija ima šta da prikaže.