OЕБС задовољан условима за смештај избеглица у Србији

Делегација Перламентарне скупштине ОЕБС-а поздравила је побољшање смештаја за мигранте и избеглице у Србији и навела да капацитети у Србији морају да буду још проширени и прилагођени да би у потпуности биле задовољене потребе деце без пратње, саопштено је из те организације.

Делегацију је предводила Нахима Ланджри из Белгије, а у Београду су се састали са представницима српске владе, међународне заједнице, цивилног друштва, мигрантима и избеглицама, како би проценили тренутна дешавања у области миграција, са посебним фокусом на децу без пратње и раздвојену децу.

Током тродневне посете главна тема разговора биће унапређење правног оквира, као дискусија о главним изазовима имплементације.

"Напори Србије у пружању подршке мигрантима, посебно избеглицама и деци мигрантима, нису прошли неопажено. Похвално је да око 90 одсто деце миграната похађа основну школу у Србији без обзира на њихов правни статус", рекла је Ланджри.

Нови закон о азилу и привременој заштити је, додала је, такође значајан корак напред ка потпуној усаглашености са међународним правом, са низом важних одредби о малолетницима без пратње, као што су оне које се тичу система старатељства.

Навела је и да постоји потреба за објективнијим и систематичнијим приступом ка одређивању старости како би се обезбедило да малолетници буду смештени на одговарајући начин и заштићени од могућег малтретирања.

Чланови делегације истакли су да су малолетници без пратње обично најосетљивија категорија и у ризику од експлоатације и сексуалне злоупотребе од стране кријумчара људима, као и да та претња захтева даљу пажњу.

Народна посланица Стефана Миладиновић, која је и шефица српске делегације у ПС ОЕБС-а, истакла је да је Србија, као земља са великим бројем миграната у транзиту фокусирана на организовање прихватних центара за кратко задржавање, али и да постоји потреба да се обезбеди адекватан прихват и за дужа задржавања.

Како је рекла, већ су предузети први кораци у том смеру и истакла позитивне праксе издавања докумената деци рођеној у Србији.

"Наше локалне заједнице у Србији су прихватиле избеглице и мигранте и имамо добар ниво сарадње између чланова Владе, међународних и невладиних организација", истакла је Миладиновић.

У понедељак, чланови Комитета за миграције сусрели су се са званичницима који се баве миграцијама и политикама азила, међу којима су Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић, представници Министарства рада, запошљавања, борачких и социјалних питања, Канцеларије за азил при Министарству унутрашњих послова и Министарства просвете.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи