Реконструкција испоснице Светог Саве

Свети Сава је на каменим литицама између Радочела и Чемерна сазидао две испоснице, од којих је посебно позната Горња. У њој је Сава, по предању, написао Студенички типик и Житије Светог Симеона. Почела је реконструкција тог објекта и пећинског комплекса.

Чак и за искусне мајсторе београдског предузећа "Кото", пут до Горње испоснице Светог Саве у врлетима Радочела није нимало лак, али њихов рад на реконструкцији објекта у једном од најзанимљивијих пећинско-манастирских комплекса, не само у Србији, много је тежи и сложенији.

"Тако да су за пренос материјала коришћени коњи, за пренос скеле и свих уградних елемената. Оно што је било јако тешко је припремати све на лицу места пошто су сви елементи конструкције уграђивани овде на лицу места", каже руководилац градилишта Стефан Милосављевић.

Пројектом реконструкције Савине испоснице над провалијом дубоком око 1.000 метара обухваћена је демонтажа дотрајале конструкције, санација носећих камених стубова, као и израда новог прилазног моста и главног дрвеног објекта.

"Радимо овај посао од јутра до увече и настојимо да га завршимо и што краћем року и што квалитетније", истиче тесар Новица Павлавић.

"Дошао сам да правим ову светињу овде, јер ово је украс студеничког краја и мог краја, и целе Србије", каже Миланко Тулумбић.

Од времена Немањића Горња испосница је за монахе место тиховања и највећих аскетских подвига. Међутим, захваљујући Светом Сави, њеном градитељу, била је и први центар српске књижевности.

"Године 1619. у испосници је била писарска школа. Монах Аверкије, образовани хиландарски монах, преписао је Студенички типик заједно са Житијем Светог Симеона које је писао Свети Сава", рекао је архимандрит Тихон Ракићевоћ, старешина Манастира Студенице.

По казивању братства Манастира Студенице, које има значајну улогу у овом градитељском подухвату, испосница ће за сва времена остати монашко пребивалиште, тихо и тајанствено, као што је и била више од осам векова.

Остали аутори: Миланко Даниловић
број коментара 8 Пошаљи коментар
(понедељак, 11. јун 2018, 11:21) - Свештеник Република Српска [нерегистровани]

Као завет и опомена

Погледах синоћ и остах задивљен према још једном величанственом духовном и материјалном делу Светога Саве да живи вековима као путоказ и опомена свима,посебно младима,као један од Савиних примера чудесних творевина од толико их.Ретко,браћо и сестре,коментаришем било шта на овај начин али овај подухват градитеља надомак Студенице-морао сам,дошло је ниоткуда али с великим разлогом.

(понедељак, 11. јун 2018, 07:01) - Породица из Ивањице [нерегистровани]

Хвала до неба

Благодаримо Господу и братству Манастира Студенице што су се латили овог величанственог посла од напроценјиве вредности за Србију и цео српски народ.Хвала и свима који су помогли на било који начин.Велику захвалност упућујемо и градителјима који у тешким условима раде на овој светинји.Хвала и РТС ђто је објавио ову причу у ударном термину,у Дневнику показавши поштовање према Савином делу које,како рече новинар,остаје да живи као монашко пребивалиште као и свих векова до сада.Обрадовалисте нас све и дали нам нову снагу и вољу.

(понедељак, 11. јун 2018, 06:34) - Др теолошких наука [нерегистровани]

Јесмо ли достојни Светог Саве

Прво да признам кривњу-још нисам посетио ово величанствено здање,топло гнездо монашке молитве али исправићу грешку врло брзо.То је моја обавеза.Друго,најважније,колико смо пута себи поставили питање како је и зашто краљевски син заменио живот у Карејској испосници и овим студеничким,о другим подвизима да не говорим,уместо живота на двору.Имамо ли снаге за било какво жртвовање данас када нам је потребно колико и у време Немањића

(понедељак, 11. јун 2018, 06:07) - Верник искрени,Богу понизни [нерегистровани]

Боже помози нам

Величанствено,поучно,путоказ за смерне и паметне.

(недеља, 10. јун 2018, 22:34) - anonymous [нерегистровани]

Odmakli smo se od

Istinskih duhovnih vrednosti.....Isposnica.....sama rijec kaze sta nasem narodu nedostaje........Danas je nedelja ....mjesto crkve i molitve......trgovacki centar i lazna snizenja.........

(недеља, 10. јун 2018, 21:25) - anonymous [нерегистровани]

Izvanredno!

Nemam reči...lepota!

(недеља, 10. јун 2018, 20:40) - Sumadinac u Parizu [нерегистровани]

Sjajna prica,ponosan sam

Divna prica,ponosan sam sto se obnavlja jedna ovakva svetinja.Uskoro dolazim i poseticu Studenicu i Savinu isposnicu.Bravo za novinarski ekipu

(недеља, 10. јун 2018, 20:26) - Милутин Драганић Париз [нерегистровани]

Нико нема што Србија има

Феноменална прича,окрепљење,празник за душу.Колико мало познајемо своју Србију.Морамо да је чувамо на век вековма