Долина векова – историја мами туристе

Богата историја Србије могла би да буде важан туристички адут. Чак 62 одсто страних туриста, који су у протеклом периоду посетили Србију, културно-историјско наслеђе навело је међу три најважнија разлога због којих су дошли у нашу земљу. Колико је у Србији та област уређена, РТС је истраживао у "долини векова".

Туроператери тај крај препознају и нуде пре свега као центар бањског и планинарског туризма. У непосредној близини Краљева су Матарушка, Богутовачка и Врњачка бања, Гоч и Копаоник.

Манастире Студеницу, Жичу, Градац, Павлицу, Маглич, Љубостињу, судећи према ономе што су репортеру РТС-а рекли гости – обилазе самоиницијативно.

"Имали смо среће да су нам људи код којих смо одсели рекли шта све можемо да видимо у близини, другe газде или немају времена, или не знају. Ми смо пре месец дана у Русији дали силне паре за обилазак њихових манастира и дворова", кажу неки од посетилаца Краљева и околине.

Обилазе Љубостињу, Рачу. "Кад год се у близини налази неки наш манастир, не пропустимо прилику да га обиђемо", напомињу туристи.

У самом Краљеву има вредних историјских споменика попут Дома Владике Николаја, као и низ историјски значајних места и манастира у његовој околини.

"У Жичи је крунисано седам српских краљева, Студеница је на листи Унеска, ту је средњовековна тврђава-град Маглич", истиче Игор Тешић из Туристиче организације Краљева.

Интересовање за верски туризам постоји како код нас тако и у свету, међутим, постоје и проблеми које треба решавати у ходу.

"Недавно нас је контактирао један Јапанац са жељом да обиђе Студеницу и Жичу. Када нас је питао да ли може јавним превозом да оде до манастира објаснили смо му да до Студенице иде само аутобус који ујутру и увече превози рударе", наводи Тешић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво