Протести у више градова због цена горива

Возачи очекују од државе смањење акциза на деривате а због поскупљења горива су на сат времена у више градова блокирали главне саобраћајнице. Слични протести најављени су у целом региону за викенд.

Највеће гужве уобичајено су петком, а протест због скупог горива у Београду, блокадом Газеле, Славије, Панчевачког моста од 17 до 18 сати обуставио је саобраћај у тим деловима града. У исто време у другим гардовима били су велики застоји јер су блокирани најпрометнији пунктови.

Анкетирани возачи који су протестовали кажу да је у окружењу гориво јефтиније а посебно дизел. Питају се шта друго треба да ураде да би гориво појефтинило.

Иако су сагласни са захтевом да појефтини, има возача који негодују због блокаде саобраћаја.

Акцизе се услађују са годишњом инфлацијом. Из литре бензина по том основу се издвајаја 54,49 динара а евродизла 56 динара. Цене деривта формирају се на слободном тржишту а у случају великих поремећаја држава може да реагује.

"За онолико за колико би држава смањила фискалне обавезе, за толико би цена горива могла да буде смањена. Иначе, да ли ће доћи до примене ових мера то треба да одреди једна озбиљна економска анализа која треба да покаже да ли овако високе цене могу да утичу на инфлацију", каже Томислав Мићовић из Удружења нафтних компанија Србије.

У Влади кажу да су те анализе сталне. Министар финансија је потвдио да се у склопу структурних реформи са ММФ-ом већ разговарало о стимулативним пакетима како би се олакшало привреди и грађанима.

"Ту мислимо и размишљамо и око смањења неких пореза, доприноса око неких смањења парафискалних намета који тренутно постоје на привреди Србије. Можда и акциза разних о којима се данас прича", каже министар финансија Синиша Мали.

Ове седмице сирова нафта са 79 долара пала је на око 75 долара за барел. А повољнија су и берзанска кретања деривата, па министар енергетике очекује и ажурност нафтних компанија да по том основу на пумпама брже снизе цене.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво