Oд 1. јула упис имовине код нотара

Од почетка наредног месеца мења се адреса за упис имовине у земљишне књиге. Уместо катастра и других шалтера, тај посао завршаваће јавни бележници, нотари. Осим штедње времена и живаца, укључивање нотара, нада се држава, скратиће и време чекања на упис. Нотари месец пре преузимања новог посла пролазе обуке.

Шетња од шалтера до шалтера, од првог јула требало би да постане прошлост бар за упис имовине. Адреса ће бити само једна – канцеларија јавног бележника.

"Ако сте донели валидан уговор или документ и како је суд тако нешто послао по службеној дужности, јавни бележници су ти који преузимају тај посао и завршавају га за пет дана", истиче Зорана Михајловић, потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Шефица Одсека за информисање Републичког геодетског завода Гордана Зорић наводи да је најзначајнија новина за грађане то што ће од првог јула јавни бележници имати обавезу да сваку одлуку коју донесу, односно исправу коју саставе, потврде или овере, а која представља правни основ за упис у катастар, по службеној дужности електронским путем, преко тзв. е-шалтера, доставе надлежној служби за катастар непокретности.

Набавка софтвера је у току, а када буде успостављен електронски шалтер, преко њега ће се, без папира, подносити захтев за упис у катастар, достављати документација и размењивати акта међу институцијама. Други градови још нису стигли у ту фазу, али, кажу, биће добро за грађане.

"Неће морати појединачно да свако долази у нашу службу да би поднео пријаву, али за сада ми морамо из пореских пријава да добијемо податке који су нам неопходни, а које немамо у наследним решењима и које немамо у уговорима о купопродаји које добијамо од нотара", каже Нина Илић из Секретаријата за пореску администрацију Ниш.

Према новим прописима, нотари ће моћи да упишу и предбележбу објеката када се купује стан у изградњи.

"То је још један вид правне заштите, јер ће та предбележба бити унета у катастар и након издавања употребне дозволе предбележба ће се, по сили закона, претворити у упис права на ту непокретност", објашњава Србољуб Цвејић, председник Јавнобележничке коморе Србије.

"У наредних годину дана, учинићемо све да имамо и електронски упис у катастар и мислим да је то негде крај свих проблема и мука које су грађани до сада имали са катастром", наглашава Михајловићева.

Оригинална документа чуваће се у канцеларијама нотара, а дигитализована и са електронским потписом биће преко е-шалтера прослеђивана катастру.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се