Преминуо критичар и теоретичар књижевности Љубиша Јеремић

Професор, књижевни критичар, историчар и теоретичар књижевности Љубиша Јеремић преминуо је у Београду у 80. години, саопштила је породица.

Јеремић, рођен 28. октобра 1938. године у Књажевцу, одрастао је и школовао се у Београду, где је на Филолошком факултету дипломирао, магистрирао и докторирао на теме из теорије књижевности и националне књижевне историје.

Крајем педесетих година прошлог века почео је да објављује приповетке и књижевне критике. 

Учествовао је у уређивању београдских часописа Видици, Књижевне новине и Књижевност, као и у раду редакција "Савременика" Српске књижевне задруге, "Педесет српских романа" Нолита и књижевне редакције Београдског издавачко-графичког завода.

Јеремић је објавио више стручних студија, као и књиге "Јутро је мудрије" (приповетке), "Приповедачко гледиште у Давичовим Робијама" (Зборник историје књижевности), "Нова српска приповетка" (антологија), "Проза новог стила" (огледи и критике), "Трагички видови старијег српског романа" (докторска дисертација), "Глас из времена" (огледи и критике), "О српским писцима: критике и огледи", "Мала књига о Толстоју", "Књижевност разлике: друга књига о српским писцима".

Пензионисао се 2004. године као редовни професор на Катедри за општу књижевност и теорију књижевности Филолошког факултета.

За свој рад добио је велики број признања, међу којима су награде "Милан Богдановић", "Исидора Секулић", "Станислав Винавер", "Ђорђе Јовановић" и "Борисав Станковић".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво