Малинари не одустају од својих захтева

Незадовољни произвођачи малина из Пријепоља, Прибоја, Ивањице и Ужица трећи дан блокирају пут Пријепоље – Бијело Поље ка Црној Гори, тражећи да цена малине буде 180 динара. Њихов захтев подржао је и Савез "Српска малина", који окупља више удружења из 13 општина западне Србије. Министар Недимовић каже да држава не може да утиче на цену.

У Ужицу је састанак Групације произвођача свежег и замрзнутог воћа и представника малинара завршен без договора о овогодишњој, аконтној цени малине, због које већ три дана у Пријепољу протестују произвођачи.

Прерађивачи тврде да је цена од 180 динара, коју траже малинари нереална, јер њу формира тржиште, а процењује се и да је у хладњачама још између 25 до 30 хиљада тона прошлогодишњег рода.

Произвођачи поручују да од својих захтева неће одустати, јер од решења тог проблема зависи егзистенција више хиљада људи. Зато се, како кажу, мора укључити држава, и позивају председника Вучића да им помогне у тражењу излаза из тренутне ситуације.

Премијерка Ана Брнабић поручује да Влада не може да гарантује откупну цену малине јер њу диктира тржиште и да ће разговора бити тек по окончању блокаде. 

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је раније да цену малине диктира тржиште, а не држава.

"Министарство пољопривреде је помогло малинарима кроз субвенције у производњи и осигурање засада, али нема утицај на пласман робе", истакао је Недимовић.

Према његовим речима, свега два до три одсто производње малине заврши у Србији, а 97 одсто иде у извоз, што показује колико светско тржиште диктира цене и код нас.

"Став Владе и Министарства је да блокада путева не решава проблем и све док се то ради, неће бити преговора са малинарима", рекао је Недимовић. 

Због блокаде пута и преусмеравања саобраћаја на алтернативни правац кроз град, од јуче је у Пријепољу саобраћај отежан, долази до повременог застоја и формирања колона из смера Црне Горе.

Танјуг преноси да је данас затворен и алтернативни пролаз кроз центар града и да се до Црне Горе може стићи преко Новог Пазара и Тутина. 

Александар Драгојевић из Подгорице, који је на путу према Краљеву, каже да у колони код Пријепоља чека дуже од три сата. 

број коментара 14 Пошаљи коментар
(понедељак, 04. јун 2018, 19:52) - Ђорђе [нерегистровани]

Чекати да неко други уради а сам не радити је не озбиљно и нема ништа од тога

Без икаквог вређања и било каквог потцењивања било кога, будимо озбиљни а никако не озбиљни.Малинара има довољно у Србији да сами оснују за себе хладњаче и откуп на нивоу државе и то правно и одговорно и на тај начин би имали право и да траже и да добију од државе разне врсте субсидија и заштиту од државе путем царињења малина из увоза.Међу толиким малинарима данас у Србији има сигурно довољно младих који су завршили адекватне факултете и да ураде све што је потребно да малинари у Србији на нивоу државе сами функционишу и да тако сами утичу на стварање тржишне цене малина. Све док они сами не ураде тако нешто и не потруде се сами нико неће други тако нешто урадити за њих.Према томе када су се знали данас окупити у томе броју, нека то окупљање искористе данас за себе и нека се организују да практично и ураде праву и добру ствар за себе и за своју егзистенцију и просперитет тако што ће неко од свих њих колико их је данас састави правни елаборат и пројекат са којим ће практично стварати и остварити своје интересе на државном нивоу.И самим тим могу на један озбиљан начин и да разговарају са државним министрима и премијерком Србије.Ево ја се први пријављујем малинарима да тако нешто практично и урадим, наравно ако то сами малинари и желе и хоће.

(понедељак, 04. јун 2018, 16:33) - anonymous [нерегистровани]

Малинари су храбри, правични и истрајни!

Само напред и срећно браћо у реализацији социјалне правде, јер држава коначно мора да учествује у рушењу монопола и регулисању цена.

(понедељак, 04. јун 2018, 15:52) - Драган [нерегистровани]

Договор

Малинара има неколико хиљада и физички је тешко да се договоре, док хладњачара има много мање (немам потврду, али информације са нета кажу само 3 лиценцирана за извоз). Када би влада забранила увоз малина из комшилука док се не откупи српска малина, или повећала порез на увоз, онда би хладњачари били приморани да понуде реалну цену. Овако се њих неколико хладњачара договоре са њих неколико из мин. пољопривреде да имају одрешене руке и глуме тржиште - понуду и потражњу. На светском тржишту је тренутно 37% мање малине од потребне. То су подаци из емисије Добра Земља од пре пар дана.

(понедељак, 04. јун 2018, 15:39) - Dile [нерегистровани]

Otpisani

Samo je jedna velika istina, da smo mi, Zlatiborski okrug, otpisani i nikoga ne zanima šta će biti sa nama. Zaobilazi nas auto put, uništena je pruga Beograd -Bar. To je bilo vekovima to je i sada. Napred malinari, neko će se setiti u ovoj državi da i mi postojimo.

(понедељак, 04. јун 2018, 13:11) - Dejan [нерегистровани]

Nemam maline samo pratim situacija

E pošto ste se vi dogovorili (vaše pravo kažeš) red je i da se malinara dogovore.

(понедељак, 04. јун 2018, 12:52) - anonymous [нерегистровани]

podrska

Svaka cast.
podrska od pismenih ljudi!

(понедељак, 04. јун 2018, 12:43) - Dragan [нерегистровани]

Otkup

Drzava ne moze da natera hladnjacare da otkupljuju po ceni po kojoj zele malinari, ali drzava moze da zabrani uvoz ili da poveca porez na malinu koju hladnjacari otkupljuju iz Bosne i susednih drzavica. Tako bi zastitili srpske proizvodjace. To radi svaka normalna drzava.

(понедељак, 04. јун 2018, 11:50) - anonymous [нерегистровани]

Произвођачи малина не задовољни не оправдано...

Ако сам ја уложио новац у хладњачу која је моје власништво, ко то може мени наредити да ја морам да откупим малине и ко то може мени да наређује по којој ћу ја цени да откупим малине ? То је мој проблем хоћу ли ја имати празну хладњачу или пуну. Ако смо се ми хладњачари договорили за цену то је опет наш проблем. А ко то Вама произвођачима брани да имате своју хладњачу и да сами правите цене ?

(понедељак, 04. јун 2018, 11:41) - Ђорђе [нерегистровани]

Ко то држи монопол ?

Монопол држе они који имају хладњаче. Па сами произвођачи малина када се договоре да направе сами хладњаче и када се договоре ко ће управљати професионално тим хладњачама срушиће монопол хладњачарима који су се између себе договорили па зато и имају данас монопол. Кристално јасно. А, ко то брани малинарима ? Па нико им не брани. А зашто то не ураде ? Па не могу се договорити. Па ко им је онда крив ? Па криви су сами и нико други.

(понедељак, 04. јун 2018, 11:32) - Srbin iz Nemacke [нерегистровани]

Isto kao i prosle godine

To drustvo malinara je trebalo,naravno u dogovoru sa malinarima, da odvoji deo zarade radi pravljenja sopstvenih hladnjaca pa do ovoga ove godine nebi doslo medjutim pare u dzep pa sta nam bog da iduce godine. Nemoze uvek drzava da nesposobnost privatnika resava !