Петина зграда ван регистра, могуће увођење принудног управника

Пре пола године истекао је рок у којем су по закону све зграде морале да буду регистроване и да добију управника – комшију или професионалца. Ипак, то нису сви учинили, али због тога нико није ни кажњен. Надлежни кажу да би они који не поштују закон могли да добију принудног управника.

У Србији је мимо регистра и даље петина стамбених заједница, кажу надлежни. Зграда без кућних савета има у свим крајевима, па и у нишкој Медијани где су комунални инспектори свакодневно на терену.

Саша Маркишић из те општине наводи да је донето 36 решења, а да су поднета 34 захтева за постављање принудног управника.

Бојан Пешић из Градске управе Пирота истиче да је до сада регистровано 155 стамбених заједница на територији тог града. "Донели смо 18 решења о постављању принудних професионалних управника", навео је Пешић.

У више од 70 одсто регистрованих зграда станари су управника изабрали међу собом, а остатак се одлучио да ангажује професионалца.

"Све зграде које су поднеле пријаве су регистроване, оне које нису поднеле пријаву су добиле инспекцијски записник, а након тога и решење у којем се позивају да у року од пар дана именују управника или професионалног управника. Оне које то нису учиниле након свега тога, добиће принудну управу", наводи Јованка Атанацковић из Министарства грађевинарства.

Предвиђено је да професонални управник за свој рад буде плаћен. Плату може, али не мора да добије и управник из редова комшија.

"Ја као управник не наплаћујем своје услуге, јер ни претходни станари који су обављали ту дужност то нису чинили, зашто бих ја?", каже Оливера Милић, управница из реда станара.

Једна анкетирана станарка наводи да плаћају управника зграде.

"Имамо управника из наше зграде, тако да је све исто – плаћамо 150 динара", каже станарка.

Казна и до два милиона динара

Срђан Тошић, професионални управник, наводи да је посао напоран и да се сусрећу са доста проблема.

"Посао је доста напоран, доста одговоран, има пуно проблема јер смо ми, да кажемо, они који смо бачени у ватру да имплементирамо нови закон о становању и одржавању зграда, што многим станарима није било јасно о чему се ради, нарочито после првог рачуна у вези са текућим инвестиционим одржавањем", наводи Тошић.

У зградама где не могу да се договоре око управника, прети принудна управа.

"Потпуно нормално функционишу и те зграде у којима је уведена принуда управа, јер професионални управник има задатак да региструје и тиме се избегава кажњавање зграде. Чим је зграда регистрована, престаје основ за изрицање санкција, а с друге стране, пружа се и помоћ станарима да организују све послове за квалитетнији живот", наводи Атанацковићева.

У Закону о становању и одржавању зграда прецизирано је да сви који не региструју зграду након истека рока прописаног решењем инспектора, односно не региструје управника, могу да плате новчану казну и до два милиона динара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара