Поповић: Важна регионална сарадња у области иновација

Српски министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић учествује у Јерусалиму на Међународној конференцији на нивоу министара задужених за науку и технологију "Thinking out of the box", уз поруку да је за Србију важно да се повезује на нивоу региона, како би уз помоћ регионалних иновационих стратегија била бољи партнер на европском и светском тржишту.

Министар је нагласио потребу коришћења искустава у сфери најновијих технологија од иновативних и земаља са високим БДП-ом као што је Израел.

Поповић се данас састао и са колегама, представницима Немачке, Чешке и Јапана, и навео да очекује сарадњу са тим земљама у наредном периоду у области науке и иновација.

Представници влада тих земаља знају и подржавају оно што се дешава у Србији у сфери иновација", рекао је министар за Танјуг.

Оно што је, према његовим речима, резултат конференције јесте управо размена знања и идеја међу земљама учесницама, а верује да ће њени резултати имати одјека у будућности и у Србији.

На састанку, који се одржава по први пут, учествују министри више од 25 земаља, водећи израелски научници, добитници Нобелове награде, као и представници дипломатског кора, а о његовој важности говори и присуство израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа на свечаности поводом отварања оџаној синоћ.

"Thinking out of the box" настоји да прикаже развој, али и напоре Израела да постане једна од водећих нација када је реч о иновацијама и науци, а циљ је и размена искустава земаља у тим областима.

Конференцију је отворио израелски министар за науку и технологију Офир Акунис уз поруку да је то добра прилика да се чују људи који су од Израела створили оно што је данас - нацију са високо развијеном технологијом.

Акунис, који ће састати и са министром Поповићем, рекао је и да је, поред науке, Израел земља демократије и људских права, која ће настојати да сарађује са свим земљама у окружењу и шире, те да су врата Израела отворена за све".

У оквиру конференције одржан је и министарски панел "Од развоја до глобалног успеха" на коме је учествовао Поповић заједно са министром Аргентине за иновације и технологије Лином Баранаом, а неки од закључака су потреба све већег инвестирања у истраживање тржишта, како би се понудио прави производ, али и сарадња између компанија и владе у виду помоћи, али не и контроле пословања.

Министар Поповић и аргентински министар сагласни су да је привредницима неопходна помоћ владе у развијању бизниса и да је важна сарадња академског сектора и привреде.

У том контексту, српски министар подсетио је на програме владе, а међу њима и иновационе ваучере, за подршку компанијама у развијању бизниса, раста конкурентности и отврања нових радних места.

Такође, Поповић је значајним оценио и то што је данас ИТ сектор у Србији развијен тако да може да се такмичи на великим тржиштима, као што су америчко и британско.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи