Михајловић: Омогућити Ромима да се сами боре за своја права

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тима за праћење спровођења Стратегије Републике Србије за социјално укључивање Рома и Ромкиња (2016-2025) Зорана Михајловић отворила је конференцију на којој је представљен заједнички програм Савета Европе и Европске комисије ROMACTED: Промовисање доброг управљања и оснаживања ромске заједнице на локалном нивоу.

ROMACTED програм усмерен је на изградњу политичке воље и одрживих политика кроз ангажовање локалних власти у унапређењу демократске јавне управе и оснаживања ромске заједнице.

Михајловићева је поручила да је веома важно да оно што је до сада урађено на нивоу државе, као што је постављање одређених стратегија и акционих планова се реализује на нивоу локалних самоуправа, те да је задатак 11 локалних самоуправа укључених у овај програм да покажу и осталим локалним самоуправама да је потребно омогућити Ромима да могу сами да се боре за своја права и интересе.

"Све док будемо имали конференције на овом нивоу значи да још нисмо близу тог циља. Много је посла пред нама у свим областима", рекла је Михајловићева.

Навела је да је држава успоставила јасну политичку вољу у претходном периоду да се бави питањем Рома и рекла да су сви грађани и грађанке Србије, те да сви треба да живе пристојно и одрживо.

"Хоћемо да сви имају иста права, не само прокламовано и законски, него да то буде и у пракси. Постоји доста неједнакости и пуно проблема, зато је наш задатак да се са тим изборимо", рекла је Михајловићева и додала да је важна и веза између државе, Координационг тела и јединица локалне самоуправе, без чега нема напретка ни у једној области.

Подсетила је да је држава у претходном периоду поставила одређене оквире за инклузију Рома, не само применом закона, већ је определила и финансијска средства за то.

Додала је, међутим, да постоје ствари које још нису урађене и навела да ће то бити обављено у наредном периоду уз помоћ Савета Европе.

"Позивам вас да још више искористе и државу и Координационо тело и да заједнички што више урадимо како би Роми могли самостално да исказују своје интересе и боре се за своја права", рекла је Михајловићева обраћајући се окупљеним представницима 11 локалних самоуправа.

Шеф Канцеларије Савета Европе у Београду Тим Картрајт рекао је да је овај пројекат веома важан, јер потстиче добро управљање на локалном нивоу У оквиру европских заједница.

"Пројекат је веома важан и зато што укључује не само припаднике ромске заједнице, већ и представнике 11 локалних самоуправа са којима ће сарађивати на спровођењу пилот пројекта", рекао је Картрајт.

Град Ниш пример је доброг управљања које доприноси оснаживању ромске заједнице. У изградњу станова за 110 ромских породица, који треба да буду завршени за годину дана, укључени су и сами Роми.

"Као град обезбеђујемо локацију, обезбеђујемо изградњу целокупне недостајуће инфраструктуре, а заједно са насом Владом и кроз пројекте које ће она организовати и средства која ће издвојити, градимо нове неопходне стамбене објекте", објашњава градоначелник Ниша Дарко Булатовић.

Задатак локалних самоуправа, које су се прикључиле регионалном програму, јесте да покажу и осталим локалним самоуправама како се стварају услови да Роми сами остварују своја права.

"Национални савет Рома сматра да интензивнија сарадња локалне власти и локалне ромске заједнце представља темељ за суштину успостављања пуне равноправности интеграције за припаднике ромске националности", сматра председник Националног савета Рома Тефик Рамадановић.

Норчић Стамчар: Укључивање Рома важнос за приступање Србије ЕУ

Заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Матеја Норчић Стамчар рекао је да су Роми највећа етничка мањина у Европи, али да су и даље највише дискримисани и маргинализовани.

"Они су у већем ризику од сиромаштва и социјалне искључености од осталих Европљана. Важност ове теме је све већа чланицама ЕУ фокус је на примени оквира стратегија за инклузију Рома до 2020 године, али у Бриселу се већ разговара и приоритетима за каснији период", рекла је Стамчар.

Она је навела да је питање социјалног укључивања Рома од посебне важности за приступање Србије ЕУ и додала да ЕУ помаже Србији по том питању и финансијски, те да је тренутно 11,4 милиона евра намењено пројектима инклузије Рома, али да планирају да уложе још 20 милиона евра.

Након отварања конференције потписан је Протокол сарадње између Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, 11 локалних самоуправа - Крагујевац, Ниш, Оџаци, Костолац, Прокупље, Смедерево, Суботица, Врање, Врњачка Бања, Зајечар и Звездара и Савета Европе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво