Залиха крви има за два до три дана, најпотребније нулта и А крвна група

Почиње сезона врућина, а долази и период годишњих одмора, када неретко дође и до смањења залиха крви. Мушкарци могу да дају крв на свака три месеца, а жене на свака четири.

Докторка Оливера Савић, помоћница директора Института за трансфузију крви Србије, рекла је гостујући у Дневнику РТС-а да је током викенда болницама издато 530 јединица, највише нулте и А крвне групе. Управо те групе су сада и најпотребније.

Тренутно има довољно залиха крви за два до три дана.

Од петка почиње нова кампања како би у сваком тренутку било довољно крви. Она се организује по 14. пут, каже Савићева.

"У оквиру кампање биће организована наградна игра Шампион солидарности, доделићемо локалним срединама са највише донација крви награде. Посебни део кампање се односи на Црвени крст Београда, где ће њихови волонтери 17 недеља пратити аутобус за трансфузију, а најбољи волонтери добиће награде", истакла је Савићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво