Разговори с мртвима – ко још у Србији верује у русалке?

У селу Дубока код Кучева још се верује у русалке – жене које су на Свету Тројицу падале у занос и комуницирале са мртвима. Име им води порекло од латинске речи за ружу, јер пада у доба када је најзеленије и најцветније.

Видети да коло игра око жене која лежи било би чудно свуда осим у Дубокој код Кучева. То је русалка коју су запосели духови водених вила. Мештани верују да тада може да предвиди будуће догађаје или да разговара са мртвима. Миља Мартиновић гледала је као девојчица како њена бака пада у занос.

"Она само промени поглед, гледа ружно. Не прича ништа. Искриви се. Ми смо препознали да ће то да се деси. Она онда не зна за себе и пада", присећа се Миља.

Русалка тада добија огромну снагу, па морају да је држе и по три мушкарца да се не би повредила.

Како би је повратили из транса, око ње играју коло на прастару мелодију Русала, преносе је преко реке, чисте је биљем, укрштају мачевима.

"Користе се бели лук, пелин и камилица. Бели лук углавном растерује зле духове. Камилица је ту да је освежи, а горчина пелина да је пробуди. Мачеви се користе да би се пресекли духови, да би побегли", објашњава Светлана Живановић.

Легенда каже да су некада на обронцима Бељанице и Хомољских планина живеле две краљице. Планинка и Златинка биле су најбоље другарице све док се једног дана нису заљубиле у истог младића. Тада је наступио рат до истребљења, који је окончала рањена ратница испред Дубочке пећине.

"Када је Планинка кренула према Златинки са ножем у руци, она је одапела стрелу и погодила је право у срце. Пала је док су је њене ратнице држале. Само је тихо изговорила: Како смо ја и Златинка данас пале за Свету Тројицу, дабогда жене у Дубоки падале довека", прича Јанкуца Бешиновић, председник КУД "Русалка" из Дубоке.

Од тада је у занос сваке године падало по неколико жена све до краја Другог светског рата.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво