Трансплантација, претпостављена сагласност – сигнал хуманости

У Скупштину Србије стигла су два нова предлога закона – о ћелијама и ткивима и Предлог закона о трансплантацији органа. Закон би требало да обезбеди све што је неопходно за транспарентност, поверљивост података као и да орган стигне до пацијента коме је најнеопходнији, рекао је за РТС кардиохирург Светозар Путник.

Највећу пажњу и реакцију јавности изазвала је могућност да сви будемо потенцијални донори.

"Полемике трају када је реч о трансплаnтацији солидних органа пуних 50 година колико се оне и изводе у свету. Не треба да одемо много далеко, него да погледамо земље у региону или друге европске земље које су те законе донеле о такозваној претпостављеној сагласности што је резултовало једним значајним побољшањем, рекао бих, стандардне терапијске опције а то је трансплантација свих солидних органа", сматра Путник.

Земље попут Хрватске и Шпаније, које су донеле такав закон, удесетостручиле су број интервенција и готово се приближили потребама свог становништва за органима.

"Наравно да је немогуће покрити све болеснике којима је потребна трансплантација јетре, срца или бубрега чак и у тим земљама", каже Путник.

Много је предрасуда и недоумица које прате трансплантацију, а у овом тренутку не зна се ни да ли ће сви посланици гласти за овакав закон.

"Не видим разлог да имамо неке велике дилеме јер је закон сигнал да је ово друштво спремно да покаже тај највиши степен хуманости и сигнал грађанима да је друштво спремно да прихвати нешто што је нормалан терапијски поступак свуда у свету. Суштински ви и у тој претпостављеној сагласности имате и даље разговор са породицом и нико им не укида евентуалну забрану узимања органа. Суштински се ништа не мења осим сигнала да смо ми као друштво спремни за ту најхуманију интервенцију", објашњава Путник.

Трансплатација је терапијска опција за најтеже болеснике, по правилу за младе људе, којима се на тај начин продужава живот и омогућава квалитет живота и ту не би требало да постоје било какве дилеме, сматра доктор Путник.

У трансплантацији, посебно такозваној мултиорганској када се током једне ноћи или дану збрињава више болесника, укључено је преко сто људи и због тога не може бити транспарентније медицинске процедуре.

"Имамо транспарентне листе чекања и орган ће добити онај коме је орган најпотребнији. Знају се критеријуми за хитност код таквих болесника", рекао је за РТС кардиохирург Светозар Путник.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво