"Дани Монмартра" у Скадарлији

Манифестација "Дани Монмартра у Скадарлији", у оквиру које ће посетиоци моћи да уживају у изложби фотографија "Монмартр срце Париза", француској шансони као и српским и француским винима и специјалитетима, отворена је у Скадарлији и трајаће до 28. маја.

Манифестацију су отворили градски менаџер Горан Весић, који је и покровитељ манифестације и председник Републике Монмартр Ален Кокар.

Весић је том приликом изразио задовољство што је обновљена сарадња Скадарлије и Монмартра која постоји од 1977. године.

"Трајала је до почетка ратова у бившој Југославији а онда је престала. 2012, је покушана обнова сарадње али то није успело", рекао је Весић и додао да верује да ће сарадња Скадарлије и Монмартра која је поново успостављена трајати док год постоје те четврти.

Према његовим речима, ова манифестација је прилика да Београђани упознају француску кухињу, музику, начин живота и сазнају нешто више о историји Монмартра и о томе колико су Париз и Београд блиски.

"Ми ћемо у октобру, као Скадарлија, гостовати на Монмартру и тада ће Парижани моћи да упознају српску кухињу, културу, уметност и сазнају нешто више о Београду као туристичкој дестинацији", рекао је градски менаџер.

Он је истакао да су манифестације попут ове вазне и за развој туризма у Београду јер како је додао, Французи нису међу бројнијим гостима спрске престонице.

"Кроз овакве догађаје ћемо вероватно заинтересовати и француске туристе и јавност за Београд", рекао је Весић и истакао да Београд и Париз веома добро сарађују те да је Француска у последње две године најприсутнија када су у питању инвестиције у Београду.

Осим тога, како је додао, политичка сарадња је све боља, а ту сарадњу треба да прати и културна сарадња, рекао је Весић и додао да је манифестација "Дани Монмартра у Скадарлији" права прилика да се подсетимо лепе заједничке историје.

Амбасадор Француске у Београду Фредерик Мондолини је рекао да су односи између Француске и Србије изванредни. 

"Данас прослављамо пријатељство између Скадарлије и Монматра који су као Француска и Србија повезани истим начином живота, културом, музиком, гастрономијом...Пуно је ствари које нас уједињују и чине да боравак једног Француза овде буде изузетно пријатан и надам се да ће то бити исто тако за наше пријатеље са Монмартра ", рекао је француски амбасадор.

Кокар је поздравио посетиоце манифестације и изразио задовољство што се налази у, како је рекао, "дивној Скадарлији". 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво