Младеновић: Витешки турнир најлепша традиција Београда

Заменик градоначелника Андреја Младеновић посетио је 21. међународни витешки турнир "Свибор духови 2018 – ко је витез" који се одржава на Калемегданској тврђави и поручио да је ова манифестација једна од најлепших традиција српске престонице.

Андреја Младеновић је подсетио да је почетком 15. века деспот Стефан Лазаревић Београд прогласио престоницом Србије и да је као витез "Реда змаја" организовао витешке турнире на којима су учествовали витезови из целе Европе.

"Негујући ту традицију данас на београдској тврђави можемо да видимо разне витешке дружине из Европе, а Београђани имају прилику да се упознају са витешким начином живота. Београд је био центар витешког света чиме треба да се поносимо и да подсећамо младе генерације на то", рекао је Младеновић.

Захвалио је удружењу Свибор што дуже од две деценије негује традицију витешких игара и навео да ће град наставити да подржава ову манифестацију.

"Желимо да оживимо и неке друге делове града који могу да понуде витешки дух и покажу како је престоница некада изгледала", рекао је Младеновић.

Председник удружења Свибор Радивоје Радуловић рекао је да је у доба деспота Стефана Лазаревића витезовима из целе Европе била част да учествују на витешким турнирима у Београду.

"Посебна част у то време била је када деспот Стефан неког прогласи витезом", нагласио је Радуловић.

Навео је да на 21. међународном турниру "Свибор" учествују витешке групе из Србије, Русије, Мађарске, Чешке, Словеније и Републике Српске.

"Ту су наши пријатељи из Москве, Туле, Самаре, руски багатири, затим витешки ред 'Свети Ђорђе' из мађарског Вишеграда, група 'Моменто мори' из Чешке... Грађани могу да виде њихово оружје, опрему, као и специфичне вештине и тактику у борбама", навео је Радуловић. 

Најмлађи посетиоци моћи ће да учествују у школи за мале витезове, као и бројним радионицама старих заната и средњовековне уметности.

Турнир се одржава до 27. маја на Горњем граду Београдске тврђаве и 28. маја у Београдском витешком парку код Палате "Србија".

Организатор манифестације је удружење Свибор, уз подршку Туристичке организације Београда и Секретаријата за привреду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво