Брнабић: Србија има потенцијал да се трансформише у напредно дигитално друштво

Премијерка Ана Брнабић истиче да електронска управа најбољи начин за пружање квалитетне и брзе услуге грађанима и привреди и најефикаснији начин борбе против корупције.

Премијерка је посетила такмичаре првог државног хакатона под називом #CodeGovernment организованог са циљем да се пронађе решење за редизајн националног портала еУправа и поручила да Србија треба више да се ослања на домаћу памет и креативност него на стране корпорације што је био случај у претходном периоду када је Србија развијала државну управу.

"То је јако скупо за државу и тако постајемо зависни од великих страних компанија са којима смо развијали државну управу у претходном периоду, нагласила је Брнабићева.

Треба да ставимо тачку на то и да више радимо са домаћим иноваторима, као и да у захтеван процес дигитализације укључимо факултете, академије и све грађане. Зато је овај хакатон важан", додала је премијерка.

Како је рекла, Србија има озбиљан потенцијал да се трансформише у напредно дигитално друштво.

''Верујем да на крају мандата ове владе Србија може да изгледа другачије и да буде много конкурентнија земља'', рекла је Брнабић.

Захвалила је Стартиту и Иницијативи Дигитална Србија на организацији такмичења и означила их као најбоље партнере владе и Канцеларије за еУправу у процесу дигитализиције Србије.

Представник Иницијативе Дигитална Србија и организације Стартит Вукашин Стојков рекао је да та организација и чланице Иницијативе улажу велико знање и богато искуство у хакатону који је, каже, важан корак ка успешној дигитализацији и креирању модерног и прогресивног друштва.

''Не очекујем да ћемо решити све проблеме за 48 сати, али сматрам да је сарадња привреде и државе изузетно важна, јер само заједно можемо да креирамо решења која ће бити на добробит свих грађана и компанија'', истакао је Стојков. 

Једна од учесника такмичења Марија Петровић истакла је да је сваки хакатону за такмичаре тест издржљивости и померања граница, али и прилика да остваре нове контакте.

"За мене је важно што овај хакатон, за разлику од осталих на којима сам раније учествовала, није фокусиран само на бизнис већ је усмерен на решење које ће имати јавни значај'', нагласила је Петровићева.

Први државни хакатон, који је почео у петак под називом #CodeGovernment, је такмичење програмера и дизајнера намењено тражењу бољег и функционалнијег технолошког решења које треба да унапреди корисничко искуство Националног Портала еУправа.

Догађај траје од 24 до 48 сати, а тимови састављени од ИТ стручњака различитих профила раде на развоју иновативних решења конкретног проблема.

Учествује укупно 14 тимова - девет у Београду и пет у Нишу. На крају такмичења биће додељене три награде - ваучер у вредности од по 2.500 долара у динарској противвредности за куповину у продавницама технике.

Хакатон организује Канцеларија за ИТ и еУправу у сарадњи са Кабинетом председнице Владе и Иницијативом Дигитална Србија.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара