Комисија најпре на локацијама код Врања, терен деконтаминиран

Недавно формирана Комисија за утврђивање последица НАТО бомбардовања прво ће обићи Врање. У Пчињском округу муницијом са осиромашеним уранијумом гађана је Пљачковица код Врања, као и Братоселце, Боровац код Бујановца и Рељан код Прешева. Ти терени су деконтаминирани, а према подацима Агенције за заштиту од јонизујућих зрачења није утврђено присуство осиромашеног уранијума у животној средини.

Марко Јовић већ 14 година покушава да сазна да ли је његов отац Мирослав прва жртва осиромашеног уранијума. Крајем маја 1999. године Пљачковица је у три наврата гађана тим пројектилима, у јуну су радници Водовода оградили простор. Мирослав је после неколико година оболео од рака плућа.

"Одмах су доктори рекли да је то повезано са тим што су радили на Пљачковици без заштитне опреме. Он је после неколико месеци преминуо", прича Марко.

Он је потом добио другачије информације – да су остали фактори утицали на обољевање, не и осиромашени уранијум.

И Удружење уранијумских жртава тражи истину.

"Ако се каже да је правда спора, али достижна, и ми у Врању имамо право да се надамо да ће до те правде доћи, да ћемо до истине доћи – шта су урадили, колико су бацили, које су последице", рекао је Градимир Јовановић из Удружења.

У извештајима о здравственом стању становништва Врања претходних година пораст броја оболелих од малигних болести није повезиван са зрачењем, јер се подаци, статистички, нису разликовали од података из осталих делова земље.

Деконтаминација Пљачковице рађена је 2004. године, тада је извађено 47 метака и контаминирана земља око пројектила. Чишћен је терен и код Бујановца и Прешева.

Еколошко друштво из Бујановца, уз подршку Министарства просвете реализује пројекат "Живот са осиромашеним уранијумом". Препоручују хељду, аронију и третирање земљишта зеолитом.

"Зеолит је јако добар зато што има такву кристалну решетку која чисти олово, кадмијум, уранијум, све тешке метале из земље. Зеолита имамо овде, у селу Златокоп, процењује се да га има око два милиона тона", истиче Снежана Милошевић из тог еколошког друштва.

Агенција за заштиту од јонизујућих зрачења и нуклеарну сигурност Србије од 2009. године прати радиоактивност животне средине.

Агенцији стручне институције достављају резултате анализа воде, земље и биљака, и сви досадашњи подаци указују да нису утврђене повећане концентрације радионуклеида, нема ни осиромашеног уранијума.

Агенција мери и дозе гама-зрачења на девет локација у земљи. Све до сада измерене вредности у Врању у складу су са варијацијама природног фонда зрачења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво