Како направити уштеде у јавним предузећима?

Међународни научни скуп "Одржавање" у организацији Машинског факлутета у Београду имао је за циљ да се са колегама из Европске уније, САД, Африке, размене искуства о уштедама у јавним предузећима и великим компанијама. На скупу су се чула и практична искуства у вођењу компанија у нашем окружењу. Домаћинским пословањем, добрим одржавањем и добром проценом могу се уштедети средства готово једнака профиту тих компанија.

Веома брзо Србију очекује велики број инвестиција у јавно-приватно партнерство великих комуналних и јавних служби.

Да би се што боље дочекало то време, мора се проценити вредност јавних предузећа, пописати имовина, направити модели како на пример да вода или струја не поскупе а да неко ипак има интереса да улаже у те системе.

До сада споведене приватизације у ЕУ показују да је најбитније спречити одлив капитала кроз мртву имовину и да инвестицијама можемо ушедети и напавити профит.

"У зависности од стања имовине неке могућности за уштеду су до 20 одсто односно зараде уз правилно управљање имовином", наводи Милош Васић са Машинског факултета.

Једно од предавања се бави и уштедом која се остварује увођењем електричних комуналних возила у велике системе. Проблеми код нас су законске природе, а држава мора што пре да уреди ту област.

"Нажалост. Србија нема уређену ни инфраструктуру за електричне пуњаче а нема ни субвенција за електровозила. Према томе, мислим да ће порука са конференције бити шта све треба држава да уради а шта су све предности или мане вожње електричних и хибридних возила", указује Милош Петровић са Машинског факултета.

У нашем суседству после јасне дефиниције имовине и циљева управљања остварују се знатне уштеде система и до 15 одсто уз веома високи степен поузданости система.

"Степен исправности авиона, у ‘Монтенегро ерлајнзу' тај степен је доста висок, износи између 99,5 - 99,8 одсто. И то је већ годинама тако. Просек светске флоте ‘Ебрајера' је око 99 одсто", напомиње Живко Бањевић, извршни директор "Монтенегро ерлајнза".

Овај научни скуп показао је да има доста несикоришћених ресусрса у нашим јавним предузећима.

Још се не знају ни најосновнији подаци о расположивој имовини. Држава често, због величине, дели такве компаније на више засебних делова, али, због функционалности система, то се некада у пракси врати као бумеранг.

Зато је и најбоље пре поделе направити математичке моделе који у себи имају и социоекономске параметре да не би дошли у ситуацију да неки мали делови коче читав систем – порука је са скупа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво