"Поука за младе, стари су помогли – морамо да им будемо захвални"

Министар Милан Кркобабић поручује да је Закон о привременом смањивању пензија поука за младе, а да су пензионери дали огроман допринос. Неопходна је, истиче, реформа пензионо-инвалидског осигурања како се не би поновила криза.

Председник Партије уједињених пензионера и министар задужен за регионални развој Милан Кркобабић рекао је да су на доношење одлуке о укидању Закона о привременом смањивању пензија утицали економски параметри, али да је то била и политичка одлука.

"Имамо наговештај да ће то бити од новембра или јануара, није баш свеједно – ако стање финансија буде дозвољавало, биће новембар. Очекујем сада конкретне ствари, јер ово су начелне најаве", рекао је Кркобабић гостујући у Дневнику РТС-а.

Указује да не треба заборавити ни оне са највишим пензијама, јер су их они зарадили, те морају бити уважени. 

Закон одлази у историју, али и оставља поуку, рекао је министар.

"Битно је да стављамо тачку, ово је за историју, али је и битна поука, да убудуће овакве проблеме, битне проблеме не могу да решавају само најстарији. Ово је поука за младе, јер они носе економију и на њима је одговорност. Стари су помогли, морамо да им будемо захвални, дали су огроман допринос", истакао је Кркобабић.

Указује да је неопходна реформа пензионо-инвалидског осигурања да се не би поновила криза из 2014. године.

"Постоји реална опасност да поново дођемо у сличну ситуацију, број пензионера се повећава, на ред долази бејби-бум генерација од 47 до 56 године, смањује се број људи који активно раде, према томе нужно је да уђемо у нешто што се зове озбиљна реформа пензијско инвалидског осигурања", навео је Кркобабић истичући да пензионери не треба да брину, а да држава мора да гарантује да поштар редовно доноси пензију.

Говорећи о обнови задругарства, Кркобабић је рекао да је за ту намену издвојено 825 милиона динара у 2018. "Један динар уложен у задругу доноси двоструку зараду", указао је Кркобабић.

Задруге би требало да буду и решење за малинаре.

"Малинарство је битно за Србију, оно је кључна полуга руралног развоја. Недостаје нам национални савет за малину, детаљно урађена стратегија која полази од засада до исплате робе. Ту су нам задруге пример и могу да помогну", рекао је Милан Кркобабић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво