Нови Сад, улична акција поводом Светског дана нестале деце

Међународни дан нестале деце обележен је уличном акцијом у центру Новог Сада. Један од организатора, Игор Јурић из Фондације "Тијане Јурић", истакао је да је циљ да се подигне свест о величини и важности проблема нестале деце.

Јурић је рекао и да је овај дан значајан за фондацију, имајући у виду да покушава да смањи број нестале деце и да убрза процес њиховог проналажења.

"Желимо да на овај начин указемо на проблем и убрзамо проналажење те деце, а самим тим и помогнемо да се она што безбедније врате кући. Још увек не знамо где је велики број деце. Као друштво на такве ствари брзо затварамо очи и ја желим да ту свест подигнемо на неки виши ниво", поручио је Јурић.

Подсетио је на оснивање Регистра несталих лица који је доступан породицама несталих, али и свим другим грађанима Србије који могу активно да се укључе у потрагу.

Поводом Светског дана нестале деце, Фондација "Тијана Јурић" покренула је и кампању "Нестали не смеју бити невидљиви", а Игор Јурић објаснио је да је слоган такав јер се за највећи број нестале деце још увек не зна.

"Министарство мора да нам помогне тако што ће нам та лица дати да можемо да их ставимо у регистар и тако сви заједно као друштво да их тражимо", рекао је Јурић.

Полицијски саветник из Управе криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова Срђан Илић подсетио је да је то министарство потписало Меморандум о сарадњи са Фондацијом "Тијана Јурић" и нагласио да су МУП и та фондација на истом задатку, а то је унапређење процедуре поступања према малолетним лицима и трагање за истима.

Додао је да је у току прошле године пријављено 1.336 нестале деце од чега је, како каже, пронађено 1.326.

У акцији, коју су организовали Фондација, Фестивал "Danubius Food Planet" и Град Нови Сад, учествовала је и неформална група грађана "Два минута тишине", чији чланови су носили транспаренте са порукама да се нестала деца пронађу што пре.

Манифестација је завршена симболичним пуштањем белих балона у небо са исписаним порукама за несталу децу која још нису пронађена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи