Сваког дана 12 људи изгуби битку са раком плућа

Карцином плућа је најчешћи и најсмртоноснији карцином у свету и у Србији. Податак који додатно забрињава јесте да Србија заузима неславно друго место у Европи по инциденци карцинома плућа, док број оболелих расте сваке године.

Од карцинома плућа годишње у Србији оболи готово 6.000, а умре више од 4.600 особа.

То практично значи да просечно сваки дан, код 20 особа се дијагностикује рак плућа, а сваки дан 12 особа изгуби битку са овом тешком болешћу.

У сусрет светском дану борбе против дуванског дима, Удружење пацијената за борбу против рака плућа "Пуним Плућима" и Клиника за пулмологију КЦС, организовали су едукативну радионицу за медије и "дан отворених врата Клинике за пулмологију" како би заједнички подигли свест о штетности дуванског дима који је главни узрочник карцинома плућа, упознали јавност са радом највећег референтног центра у Србији за лечење карцинома плућа, као и савременим методама дијагностике и лечења који се примењују на Клиници.

На едукативној радионици говорили су еминентни стручњаци Клинике за пулмологију, директорка клинике проф. др Виолета Вучинић Михаиловић, начелница Дневне болнице прим. др Наталија Самарџић, водећи бронхолог Клинике асс. др Спасоје Попевић, као и представнице Удружења пацијената за борбу против рака плућа "Пуним Плућима", Светлана Самарџић и Љубица Гашић.

Говорећи о раду Клинике и лечењу оболелих, Виолета Вучинић Михаиловић рекла је да Клиника за пулмологију представља главни референтни центар у Србији за дијагностику и лечење оболелих од карцинома плућа.

"Само у току прошле године, открили смо 1.600 нових случајева карцинома плућа и лечили 3.500 пацијената, што је готово 60 одсто свих оболелих од карцинома плућа у Србији", рекла је Вучинић Михаиловић.

Када је реч о лечењу пацијената са карциномом плућа, Наталија Самарџић указује да су шансе за успешно излечење деценијама имали само пацијенти којима се болест открије у раној фази, и који су оперисани.

"Али, последњих 15 година ситуација се значајно мења појавом персонализоване, молекуларне-биолошке терапије и најновије, имунолошке терапије. Клиника, као врхунска научно-здравствена установа, има искуства у лечењу молекуларном терапијом од 2011, од када се лекови примењују према смерницама РФЗО, а са имунотерапијом највише преко донација и клиничких студија", каже Самарџићева.

Тренутно се из донације лечи 25 пацијената најновијом имунотерапијом и резултати су охрабрујући, наводи Самарџићева.

Дијагностика карцинома бронха се углавном заснива на бронхоскопији, објашњава интервентни пулмолог Спасоје Попевић.

"То је минимално инвазивна, безбедна дијагностичка и терапијска метода којом се сагледава унутрашњост дисајних путева и узима узорак ткива за преглед", објашњава Попевић.

Испред удружења оболелих од рака плућа "Пуним Плућима" обратила се председница удружења Светлана Самарџић, рекавши да је лечење карцинома плућа дуготрајно и тешко.

"Цела породица се укључује, свакодневни одласци на клинику, конзилијуме, на терапије, поновне дијагностичке претраге и много тога је веома исцрпљујуће, Клиника нам постаје друга кућа, а лекари и здравствено особље, силом животних прилика, нам постају пријатељи, другови, сапатници. Због свега тога желим да у име удружења, свих пацијената и чланова њихових породица изразим захвалност за све што чине за пацијенте и што су увек ту за нас", истакла је Самарџићева.

Љубици Гашић из Београда дијагностиковали су рак плућа у 65. години.

"Већ након прве имунотерапије, карцином је почео да се смањује. Добила сам још више снаге да га победим. Завршила сам са циклусом имунотерапије, зрачном терапијом и сад чекам налазе. Прикључила сам се удружењу јер је моја жеља да сви оболели од рака плућа у Србији имају прилику да се лече као и ја", рекла је Љубица Гашић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи