Ужице добија статуу "Велика Србија"

Статуа "Велика Србија", висока три метра и израђена по моделу међуратног вајара Краљевине Југославије Ђорђа Јовановића, биће постављена на кружном току у Ужицу 1. новембра, на стогодишњицу ослобођења тог града у Првом светском рату.

Према речима заменика градоначелника Немање Нешића, реч је о моделу који је Јовановић изградио с краја двадесетих година прошлог века тада названу "Велика Србија" и симболизује античку богињу која у левој руци држи круну Карађорђевића, а у десној заставу Краљевине Југославије.

Нешић истиче да је идеја потекла од генералног секретара председника Републике Николе Селаковића.

"Ужичани су поносни на све своје знамените суграђане, али немамо довољно кружних токова да би се свих сећали. Због тога смо се одлучили да на уласку у град поставимо статуу 'Велике Србије' која је неутралнија и у овим сложеним временима може бити помирљива", каже Нешић.

Додаје да је у току израда пројектне документације како би се статуа уклопила у просторну и урбанистичку слику тог дела града.

Процењује се да ће статуа и радови коштати 20 милиона динара, а средства ће бити обезбеђена из буџета града и кроз донације.

Јовановићева статуа "Велика Србија" налазила се на згради Владе Краљевине Србије и делимично је оштећена током Другог светског рата.

Део бисте сачуван је и постављен на Споменик косовским јунацима у Крушевцу.

Биста "Велика Србија", висине једног метра, налази се данас у згради Председништвa.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво