Поповић Ивковић: Пријаве о несталој деци приоритет МУП-а

Државна секретарка у Министарству унуташњих послова Биљана Поповић Ивковић рекла је, поводом Међународног дана нестале деце, да је проналазак малолетних лица чији је нестанак пријављен апсолутни приоритет у раду МУП-а.

Биљана Поповић Ивковић је подвукла да МУП улаже континуиране напоре како би се сваки случај пријаве несталог лица решио, а на првом месту у раду полиције су пријаве о нестанку деце.

Подсетила је да је прошле године пријављен нестанак 1.334 малолетних лица, а да је до сада пронађено 1.326, док се за осам и даље активно трага.

Свих осам лица, објаснила је, штићеници су различитих Домова за незбринуту децу на територији целе Србије и они су се у претходном периоду већ више пута удаљавали из тих домова.

"Најчешћи узроци нестанка су бекства из Домова, бекства из хранитељских породица, удаљавања из породичног дома због лоших оцена, љубавних проблема, нарушених породичних односа...", рекла је Поповић Ивковић за Танјуг.

Када је у питању текућа година, у периоду од јануара до маја пријављен је нестанак 471 малолетног лица, што, оцењује државна секретарка, не одступа од вишегодишњег просека.

"Важно је да у 2017. и 2018. години није било случајева у вези са кривичним делом отмица", навела је Поповић Ивковић.

Како је истакла, проблем бежања од куће или Домова за незбринуту децу проблем је целог друштва, оно на чему заједнички морамо да радимо.

"Уједињени, систем социјалне заштите, образовања и полиције, заједничким, пре свега, превентивним мерама, морамо наставити са добрим радом и спречавањем сличних слуцајева", рекла је Поповић Ивковић.

Указала је да, истовремено, родитељска и старатељска посвећеност деци мора бити континуирана, како би разумели њихове проблеме.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво