Заједничка литургија српског и руског патријарха у Москви

Патријарх московски и све Русије и патријарх српски Иринеј служили су литургију у Саборном храму Христа Спаситеља у Москви, поводом празника Ћирила и Методија, празника којим се обележава Дан словенске писмености и културе.

Поглавари двеју цркава су потом присуствовали свечаном празничнм концерту на Црвеном тргу.

Како је јавила ТВ Храм, патријарси су се помолили и за мир у Украјини, а архијереји и свештенство честитали су имендан патријарху московском Кирилу са жељом да још дуго мудро управља кормилом Московске Патријаршије.

Патријарх Кирил поздравио је патријарха српског Иринеја, истакавши да је срећан због присуства и учешћа патријарха српског у прослави великог празника светих Ћирила и Методија.

"Хтео бих да вам пожелим помоћ Божју и благослов целом српском народу. Нека Господ чува наше земље и народе у миру, љубави и слози. Нека вам Господ дарује многа и блага лета", навео је патријарх Кирил.

Након литургије на московском Црвеном тргу уследио је сверуски празнични концерт посвећен Дану словенске писмености и културе.

Хор и симфонијски оркестар РТС-а, под руководством маестра Бојана Суџића, извели су песму "Тамо далеко", која је написана после Првог светског рата и посвећена је војницима који се нису вратили домовима.

Ова песма ужива велику популарност у Русији.

Концерту су присуствовале бројне државне и црквене делегације, а патријарх Кирил је на почетку концерта поручио:

"Свима вама и целом нашем народу желим мир, духовну снагу, способност да решава проблеме који се појављују на нашем историјском путу. Верујем да ћемо изаћи на крај са тим задацима и да ће наш пут бити славан и да ће нас одвести ка великим делима и циљевима. Нека Господ чува нашу Отаџбину, наш народ и све вас, драги моји".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво