Цивилно-војна вежба "Балкански одговор 2018" у Крушевцу

На крушевачком полигону Равњак завршена је петодневна мултинационална цивилно-војна вежба "Балкански одговор 2018". Поред Србије учествују и припадници војске из шест европских земаља као и организације Уједињених нација за забрану хемијског оружја.

Министар одбране Александар Вулин каже да свет постаје све небезбедније место у коме различите претње долазе са разних страна и да је Војска Србије дужна да се припреми и одговори на сваку претњу.

Асиметричне претње угрожавају безбедност сваке земље, поручује Вулин и додаје да тероризам може да се појави у било ком облику, користећи оружје за масовно уништење хемијског и биолошког порекла.

"Зато је Војска Србије дужна да се припрема за сваку могућност и за све што може да нам запрети, али не само Војска Србије, већ читаво друштво, од Министарства унутрашњих послова, Црвеног крста, локалне самоуправе и сваке организације која може да помогне у очувању живота и безбедности наших грађана", нагласио је министар.

Према његовим речима, данашња вежба није била само вежба војника, већ и држава које су забринуте због света који се мења и спремне су да раде против највећег зла модерног доба - тероризма.

"Када се ово зло појави, оно угрожава све, не само једну земљу или један народ. Ми данас показујемо да, када се припремамо за борбу против тог зла, спремни смо да заборавимо на политичке несугласице, сукобе, различита мишљења, и да се концентришемо на оно најважније, а то је сачувати животе", поручио је Вулин.

Говорећи о вежби, министар одбране је нагласио да су данас присутне армије земаља које често мисле различито о бројним стварима, али све мисле исто када је у питању борба против тероризма и очување живота.

Диковић: Тероризам је светски проблем 

Начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић нагласио је да вежба има велики значај, јер, истиче, ништа није ново када кажемо да данас нуклеарно, хемијско и биолошко оружје представља велику претњу, али је ново то да се оно у неким савременим ратовима и употребљава.

"То је оружје за масовно уништавање које може нанети огромне проблеме уколико дође у погрешне руке оних који имају циљеве уништавања живота и добара у свету. Уколико нисмо спремни да се томе супротставимо, можемо ући у озбиљан проблем", наводи Диковић.

Он је истакао да је данас приказана способност Војске Србије и других структура Србије да се супротставе и да интервенишу у отклањању последица посебно од употребе хемијског оружја.

"Тероризам није проблем једне државе, тероризам је светски проблем и у одговору у борби против тероризма морају узети учешће сви", подвукао је Диковић.

Како се наводи у саопштењу Министарства одбране, данашњој вежби на војном полигону "Равњак" приказана је акција спасавања у урбаној средини у условима нуклеарно-радиолошко-хемијско-биолошке контаминације настале тероризмом, оружјем за масовно уништење и акцидентима.

У вежби је учествовало 370 припадника оружаних снага Србије, Аустрије, Белорусије, Мађарске, Македоније, Црне Горе и Шпаније, као и припадници Министарства унутрашњих послова Србије, Црвеног крста Србије, Опште болнице Крушевца и Дома зравља Крушевца.

У својству посматрача вежби су присуствовали представници Белорусије, Босне и Херцеговине, Велике Британије, Италије, Црне Горе, Шпаније и САД.

Организатор вежбе, која се одржавала од 20. до 26. маја, је Команда за обуку Војске Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара