Како се понашати у случају застоја на ауто-путу

Петак је дан када се статистички догоди највећи број саобраћајних несрећа са најтежим последицама. По статистици, најкритичније је од 14 часова до раних јутарњих сати, када се смањује пажња и често вози под дејством алкохола. Оптерећени су и магистрални путеви, али и ауто-путеви где су већ присутни туристи који пролазе кроз нашу земљу. Који су савети за предстојећи викенд и како се понашати у случају застоја на путу и колона?

Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја каже за РТС да је у случају застоја на ауто-путу потребно што пре обавестити возаче који наилазе да сте заустављени, као и да је савет да сви путници напусте возило.

"Немојте се задржавати у возилу, немојте се задржавати поред возила, склоните се што даље од ауто-пута", истиче Окановић.

Наглашава да је, што се тиче обележавања, неопходно укључити све показиваче правца, поставити сигурносни троугао на најмање 50 метара иза возила и обавезно обући прслуке.

Окановић објашњава и на који начин треба обезбедити место саобраћајног удеса на ауто-путу.

"Прво правило за спасавање јесте да спасилац прво мора да обезбеди себе. Тих 15–20 секунди, колико вам треба да обучете прслук, да упалите све показиваче правца, да ставите троугао, да обавестите друге о саобраћајној незгоди, неће толико пуно значити повређеном. Немојте у жељи да што пре укажете помоћ другоме да настрадате ви", додаје Окановић.

Поред тога, подсетио је да Закон из 2009. године предвиђа да, у случају застоја на ауто-путу због саобраћајне несреће или неког сличног догађаја, возила која се налазе у левој траци треба да се помере што више улево, а возила која се налазе у десној траци што више удесно и на тај начин обезбеде пролаз у средини тзв. коридор живота – пролаз који користе хитне службе као што су хитна помоћ и ватрогасци.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво