Како се ослободити страха од јавног наступа

Имате ли страх од јавног наступа? Замислите да треба да одржите важан говор на некој конференцији или да се обратите већем броју људи на неком стадиону. У Београду су се окупили они који имају тај страх а стручњаци су им помагали саветима како да ту фобију победе.

Преко 200 људи, међу којима је било и просветних радника, продаваца, ИТ менаџера, адвоката, студената у УК "Вук Караџић" потражило је савете како да се одлободи страха пред јавни наступ. 

"Дошла сам да побољшам своју комуникацију. Ја сам просветни радник, додуше пред пензијом, Нова времена, нови људи, ми морамо да се мењамо, комуникација није иста као што је била пре 20, 30 година", каже анкетирана саговорница.

Друга учесница скупа, која се бави маркетингом и едукацијом људи, каже да очекује да савлада неке препреке које мисли да има у свом послу. 

Едукација је потребна, кажу стручњаци, још од основне школе. А тренутно је нема чак ни на факултетима, који негују професионалне говорнике. Писменост људи када је реч о излагању највећи је недостатак.

"Кад желимо да кажемо нешто до чега нам је стало, а представимо неку идеју, да представимо себе ми би требало више да се бавимо и својим гласом и својим говором и шта можемо да направимо у свом излагању, да мислимо о свом говору тела. Ми их овде подстичемо кроз различите примере", каже Слободан Роксандић, глумац и мастер комуниколог.

А добар пример јесте и Француз, Арно Гујон, који је излагао на српском језику.

"Поред суштине, морам да водим рачуна о граматици, о синтакси, морам да водим рачуна о падежима, седам падежа није баш лако ни за Србе а камоли за Француза. Пракса и вера у оно што кажемо и вера у оно шо радимо, исправност својих поступака и акција", каже хуманитарац Арно Гујон.

Страх од јавног наступа нормалан је и природан осећај. Трему имају сви, тврде стручњаци, па чак и професионалци. Ипак, важно је не допустити да нас страх блокира, већ га треба контролисати и трансформисати у покретачку енергију.

"Главна је пракса. Тек када ви често излажете, не избегавате јавне наступе, користите сваку прилику да станете пред публику. То може да буде и у ресторану и у кафани да кажете – ево ја ћу да испричам виц и сви гледају само у вас", каже Роксандић.

Поред праксе, професионалци саветују и да се приликом излагања у публици пронађе једна или више особа којој ћете се обраћати, увек када је прилика умерено се нашалити и обавезно избегавати кофеин пред наступ јер може додатно да подигне крвни притисак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво