Додељене лиценце приватним домовима за одрасла и стара лица

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић доделио је лиценце за рад директорима приватних домова за одрасла и стара лица који су испунили потребне услове и упознао их са оквирима споразума за субвенционисање који би требало да буде потписан у наредном периоду.

Држава ће, како је најавио, субвенционисати приватне домове до износа који плаћа и државним установама, а то је у просеку 35.750 динара.

Према његовим речима, биће субвенционисана разлика за оне пензионере и старе који имају неке приходе, а за оне који немају никаква примања, платиће се пун износ, саопштило је ресорно министарство.

Од данас се, казао је, креће са потписивањем оквирних споразума, са расписивањем позива и тендера за склапање оквирног споразума.
Држава је желела да изађе у сусрет и приватном сектору, навео је Ђорђевић.

"Србија није имала довољно капацитета за смештај најстаријих грађана у државне домове и зато је одлучила да онима који су на листи чекања омогући бржи смештај у неки од приватних домова", рекао је он.

Идеја је, како је казао, да буде "вин-вин" решење односно да приватни домови попуне своје капацитете, а да држава не даје ни више ни мање од онога што даје државним органима, а да наши грађани буду смештени и збринути.

Додао је и да наша земља има велики потенцијал да привуче потенцијалне стране инвеститоре.

Говорећи о условима за добијање лиценце, Ђорђевић је рекао да су они одређени правилником и законом као што су број кревета, квадратура, број радника који брину о корисницима дома. Након добијања лиценце инспекције настављају да врше провере током периода важења лиценце која, ако се примете недостаци, може бити одузета, рекао је Ђорђевић.

Он је истакао да Влада Србије брине о својим најстаријим грађанима и да не прави разлику између приватних и државних домова као и да сви имају једнака права и обавезе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи