Верификована смена Часлава Оцића у САНУ

Академик Часлав Оцић разрешен је дужности секретара Одељења друштвених наука у САНУ, на редовној годишњој Скупштини ове научне инститиције. Од 74 присутних академика 71 је гласао за Оцићеву сману, а три су била уздржана.

На данашњој Скупштини САНУ верификована је смена Часлава Оцића, о којој је он раније говорио да је незаконита.

"Начин на који сам смењен био је сраман. Састанак који називају седницом одржан је у тајности, као пуч, пред комеморацију академику Војиславу Становчићу, коју је требало да водим. Само су дошли и рекли да се померим, да нећу ја водити комеморацију, јер сам смењен", говорио је Оцић за београдске медије.

Данас је академик Оцић оптужио врх САНУ за умешаност у његову смену са места секретара Одељења друштвених наука.

Председник САНУ, академик Владимир Костић, понудио је оставку ако 10 академика потврди Оцићеве речи, што се није догодило.

У свом говору на отварању Скупштине САНУ, Костић је рекао "живимо у ненаклоњеној епохи у којој смо као грађани, као народ и као држава подвргнути негирању и потирању не само наших историјских, цивилазацијских, државних, већ и уметничких, научних и културних координата, уз катаклизмичну сенку демографског нестајања у мору равнодушности оног света коме по свакој логици припадамо".

"Друго је питање колико ми разумемо време и свет у којем живимо или га упорно стереотипно премеравамо нашим сентименталним фатализмом и параноидним доживљајем стварности, те старим предрасудама и наивним веровањима о вечитим пријатељствима, отменим инсистирањем на правди и истини, зачуђени да нам се мерења показују исувише често погрешна, а наша позиција трагично усамљена", рекао је Костић.

Напоменуо је да ће предстојећи избори у САНУ са собом донети извесне несугласице, полемике па и сукобе.

"То се догађа у свим сличним институцијама на различтим меридијанима. Мудрост је како та сучељавања, која се повремено преливају у оно што свако од нас на свој начин тумачи као јавност, не постоји основ за ружења САНУ и не увуку је у таблоидне интриге", рекао је Костић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво