Младеновић: Дан Ћирила и Методија празник свих словенских народа

Заменик градоначелника Андреја Младеновић положио је венце поводом Дана словенске писмености на споменик Ћирилу и Методију, у истоименом парку у Булевару краља Александра.

Андреја Младеновић је изјавио да је данас велики празник свих словенских народа, Дан Ћирила и Методија, просветитеља који су у деветом веку донели писменост, али и хришћанску веру.

"Њихов значај је заиста велики и веома нас радује данашње присуство великог броја амбасадора и дипломатских представника словенских земаља који су дошли да положе венце и цвеће на њихов споменик. Ту су и деца из ОШ 'Иво Андрић' која су дошла на позив амбасадора Бугарске", рекао је Младеновић.

Додао је да је свесловенски значај ова два просветитеља толики да се данас не може проценити колико су задужили све словенске народе.

Они су описменили словенске народе, омогућили им напредак у сваком смислу, прављење држава и стварање култура, рекао је заменик градоначелника и додао да културе словенских народа почивају на њиховом писму, описмењавању и хришћанској вери.

"Наставићемо да их славимо и да их се сећамо, а чињеница да и толико векова касније и даље окупљају словенске народе око својих идеја довољно говори. То је једна јака и велика веза коју морамо да негујемо и чувамо јер ћемо се на тај начин увек подсећати колико је важна писменост и колико је важно неговати сопствену културу и традицију", истакао је Младеновић.

Венце су положили амбасадори Бугарске Радко Влајков, Украјине Олександр Александрович, Белорусије Валериј Бриљов, представници амбасада Босне и Херцеговине, Пољске, Словеније, Чешке, Македоније, Русије, као и Министарства спољних послова, саопштио је Беоинфо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи