Штрајк у "Застава оружју"

Радници крагујевачке фабрике "Застава оружје" обуставили су рад и протестују на своjим радним местима.

Фабрика запошљава око 2.500 људи, а како је за РТС рекао председник синдиката Драган Илић, само у у првој смени има око 1.700 радника, а мали број не учествује у штрајку.

Према његовим речима, генерални штрајк оружара трајаће до исппуњења свих захтева, па очекује да се у преговоре укључе и представници државе.

Крагујевачки оружари протестом изражавају незадовољство јер до сада није прихваћен захтев запослених да се "Застава оружје" изузме из поступка најављене приватизације која је предвиђена новим Законом о наоружању и војној опреми, као и да запослени буду изузети из умањења зарада од 10 одсто.

Траже и побољшање услова рада, исплату бонуса од 15.000 динара, као и одговорност руководилаца за, како оцењују, лоше стање у фабрици.

Директор "Застава оружја" Милојко Брзаковић је, приликом ранијих једночасовних обустава рада које су претходиле штрајку, оценио да стални прекиди производње, једночасовним обуставама рада и протестима ван фабричког круга негативно утичу на извршење планираних послова и да се негативна слика која се шаље у јавност може лоше одразити на финансијске токове предузећа, а то, како је навео, никоме није у интересу.

Синдикат фабрике "Застава оружје" раније је упутио захтев председнику Србије Александру Вучићу да не потпише Закон о наоружању и војној опреми, који предвиђа продају капитала те крагујевачке фабрике.

број коментара 16 пошаљи коментар
(среда, 23. мај 2018, 17:06)
anonymous [нерегистровани]

Ako posluju dobro, zasto bi im sekli granu gde sede. Ne znam cemu prodaje delova fabrike ako svi rade posao kako treba.

Zar nije bolje da fabrika prosiruje svoj kapacitet, da se kupuju novije masine, da se pomaze radnicima. Ako drzava odluci drugacije, onda nikom nista, samima sebi ima da naprave posao bez posla. Ozbiljno treba da se pristupa problemima, strajkovi mozda nece pomoci nicemu, ali opet kako drugacije da ljudi izraze nezadovoljstvo, oni da rade ko crnci a neko da se igra sa poslovanjem fabrike.

(среда, 23. мај 2018, 16:49)
anonymous [нерегистровани]

Mislio sam da posle demokrata nece biti privatizacija...

Da mi je da znam koji to 'strucnjak' predlaze privatizaciju preduzeca/fabrika koje ne posluju sa gubitkom. Fabrike namenske industrije su mozda i jedini svetli primer u drzavi Srbiji gde se iz godine u godinu bezlezi rast, izvoz i zaposljavanje novih radnika. I sad bi neko to da proda, jer eto nema vise sta drugo pa daj da prodamo i ovo malo sto je ostalo...Takodje treba imati na umu da se ovde radi o fabrikama koje su od vitalnog znacaja za nasu drzavu i narod. Ako privatizacija prodje, onda smo stvarno dotakli dno dna...

(среда, 23. мај 2018, 16:43)
Emilija [нерегистровани]

Штрајк у "Застава оружју"

Nema srece od strajka, nego sto vise razgovora .

(среда, 23. мај 2018, 14:38)
klara [нерегистровани]

resenje

do resenja ce doci samo mora da se vodi dijalog

(среда, 23. мај 2018, 13:49)
kaja [нерегистровани]

mimi@gmail.com

Lično mislim da se do rešenja može doći razgovorom.

(среда, 23. мај 2018, 13:48)
Ljubiša [нерегистровани]

Dogovor

Štrajkovi nisu dobri po nikoga. Ni za poslodavca a pogotovo ne za radnike. Samo dogovor i u nove radne pobede.

(среда, 23. мај 2018, 13:27)
rade [нерегистровани]

komentar

sigurno ce se naci prihvatljivo resenje

(среда, 23. мај 2018, 13:11)
Boki [нерегистровани]

.

Videcemo sta drzava ima da kaze, ne treba gledati samo trenutnu i licnu korist, treba gledati na duze staze.

(среда, 23. мај 2018, 12:07)
Marko [нерегистровани]

Oružana

Mislim da jedna ovakva kompanija ne treba da ode u privatne ruke.

(среда, 23. мај 2018, 12:07)
Milana [нерегистровани]

Milana

Zaista ne vidim svrhu svega ovoga, nanose stetu sami sebi, ono sto se mora uraditi - ako treba, uradice se, dzaba im taj strajk.